Een groep van zes ocelotten is afgelopen maand in het wild in Ecuador teruggeplaatst. Deze katachtige is populair bij smokkelaars en wordt met uitsterven bedreigd. Het terugzetten van deze groep in de natuur is veelbelovend voor de toekomst.
In het Zuid-Amerikaanse land is een grote verscheidenheid aan dieren te vinden. Waaronder ook de ocelot. Dit vrij onbekende dier heeft de natuur in dit land eigen gemaakt. Deze katachtigen worden maximaal 1 meter lang en zijn daarom een makkelijk doelwit van dierensmokkelaars. De vangst, transport en handel kunnen zo namelijk overal plaatsvinden. Dit bemoeilijkt de diverse opties om deze praktijken te onderscheppen. Toch is het een groep gepassioneerde dierenliefhebbers gelukt om zes vrouwelijke ocelotten te redden uit handen van smokkelaars. Na een jaar van rehabilitatie kunnen de vrouwtjes hun leven hervatten in het Cotacachi Cayapas reservaat.
"What's for dinner?" 😼 #TrapcamTuesday
De #Ocelot jaagt voornamelijk 's nachts. Deze kleine kat werd gespot door een cameraval van #landaankoopfonds partner @TMAconservation in Ecuador. Meer weten over landaankoop voor natuurbehoud? Ga naar: https://t.co/g4RWVXE8Rn pic.twitter.com/pAfm0OtUc9
— IUCN NL (@IUCNNL) May 11, 2021
Een microchip werd geplaatst om de dieren in de toekomst te kunnen volgen. De directeur van het James Brown Rescue Center, Placido Palacios, vertelt:
“De dieren zijn vrijgelaten in een gebied waar mensen geen contact met hen hebben en waar ze in hun leefgebied kunnen leven en zich vrij kunnen ontwikkelen.”
Belemmerende factoren
Het contact met mensen is de grootste bedreiging voor deze schattige, snelle dieren. De vacht wordt gebruikt voor het produceren van jassen, tassen en andere mode-items. Waar de dieren vroeger rustig door steden en dorpen konden wandelen, moeten ze nu maken dat ze wegkomen. Niet alleen Ecuador kent de ocelot: de dieren zijn ook bekend in de rest van Zuid-Amerika en komen zelfs sporadisch voor in Texas.
There are approx. 50 Ocelot left in the Lower Rio Grande Valley. These endangered cats are dependent on the Texas thornscrub to hunt and protect its family. #OneMillionReasonsWhy https://t.co/Zs0feRyjMB pic.twitter.com/s4kQ35QoqB
— Kurland Insurance (@KurlandInsuran1) September 4, 2021
In deze ruim gelegen plekken kunnen de dieren jagen op konijnen, vissen en andere kleine dieren. Zwemmen doen deze katachtigen als één van de weinigen met liefde. Wat ze het liefst doen is liggen onder de beschutting van de bomen, het oerwoud van dit continent.
Dierenhandel in de toekomst
De meeste landen en plekken waar deze dieren zich bevinden hebben één of meerdere wetten tegen het smokkelen van dieren. En toch worden ze tot op de dag van vandaag bedreigd. In Ecuador staat er drie jaar gevangenisstraf en een boete tot 4.000 dollar op het smokkelen van dieren. Dit is een goede stap, alleen is het moeilijk na te gaan of de straffen ook echt werken. De laatste jaren neemt het aantal gevallen van smokkel namelijk toe. Lucia Luge, natuuranalist bij het ministerie van Milieu, laat weten:
“Het probleem van dierenhandel is groot ondanks de inspanningen van de afgelopen jaren. Elk jaar vinden we dieren die het slachtoffer zijn van interne handel. Sommige dieren worden naar huis gebracht en sommige worden uit Ecuador geplaatst.”
6.000 wilde dieren zijn in de afgelopen zeven jaar gered van de dierenhandel. Jammer genoeg blijft Ecuador als het doorstromingspunt voor smokkelaars in Zuid-Amerika fungeren. De overheid probeert met acties en campagnes om mensen van gedachten te veranderen. Maar dit kost tijd. Tijd die kostbaar is, en goed besteed moet worden. De zes ocelotten hebben geluk gehad dat er tijd voor hen was. Maar als er weinig verandert, moeten de verzorgers straks gaan kiezen welk dier wel en niet gered kan worden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Maury Senden