Op de luchthaven van Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, zijn eind vorige maand twee Maleisische mannen aangehouden die probeerden om 23 reptielen en amfibieën het land in te smokkelen. De dieren zaten verborgen in de bagage van de smokkelaars.
De dieren werden ontdekt door douanebeambten die iets verdachts zagen op de X-ray-scans van de tassen van de smokkelaars. De daders waren op weg naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.
Bij nadere controle van de bagage troffen de douaniers 7 pythons, 7 hagedissen en 9 kikkers aan. Eén van de slangen bleek een groene boompython (Morelia viridis) te zijn. Deze slangensoort is beschermd in Indonesië en staat ook vermeld op de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES). De smokkelaars beschikten niet over de juiste papieren voor de dieren en werden overgedragen aan de wildlife autoriteiten voor verder onderzoek. Hoe het met de gezondheid van de reptielen staat, is niet bekend.
Illegale handel
De illegale handel in reptielen en amfibieën is hardnekkig. Er bestaat internationaal veel vraag naar deze dieren (de reptielen worden vooral als huisdier gehouden), en er worden grote bedragen voor betaald op de zwarte markt. En dus proberen smokkelaars de dieren ondanks de grote risico’s toch door de douane te krijgen.
Met name Indonesië kent een enorme diversiteit aan reptielen en amfibieën en is daardoor een gewilde bestemming voor de smokkelaars. Handhavingsmaatregelen en intensieve controles aan de grenzen zijn van essentieel belang om de illegale handel te stoppen en te beperken. Ook een goede samenwerking met buurland Maleisië is hierbij cruciaal. In juli vorig jaar arresteerde de Maleisische autoriteiten nog vier mannen die handelen in jonge orang-oetans. De handelaars, afkomstig uit Maleisië en Indonesië, adverteerden op internet.
Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema