EU-landen Slovenië en Zweden zetten belangrijke stappen vooruit. Beide landen werken doelgericht aan een volledig einde van het houden van kippen in legbatterijen. Daarmee tonen ze niet alleen andere landen, maar ook de EU dat de ‘Cage Age’ tot het verleden kan behoren.
![Slovenië en Zweden](https://afbeeldingen.animalstoday.nl/2021/10/animalstoday-kippen-scherp-en-out-of-focus-CC0.jpg)
In januari 2025 heeft de Sloveense regering het besluit genomen dat het vanaf uiterlijk 2028 in Slovenië verboden zal zijn om kippen in kooien te houden. Dit besluit werd mede ingegeven door de campagne van het Animal Enterprise Transparency Project in 2024, die met undercoverbeelden de erbarmelijke omstandigheden in de Sloveense pluimvee-industrie aan het licht bracht. Op de beelden was te zien hoe kippen eieren legden op de kadavers van hun soortgenoten en vastzaten in op elkaar gestapelde kooien, zonder bewegingsruimte of enige mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen.
Verontwaardiging in Slovenië
De onthullingen veroorzaakten brede publieke verontwaardiging. De Sloveense bevolking was niet alleen geschokt door de slechte leefomstandigheden van de dieren. Maar ook door de onhygiënische omstandigheden en de risico’s voor de voedselveiligheid die deze industrie met zich meebrengt. De groeiende druk vanuit de bevolking dwong de overheid ertoe om strengere dierenwelzijnsregels door te voeren. Dit leidde dus tot het besluit om kooihuisvesting voor kippen binnen enkele jaren volledig te verbieden.
Kippen in kooien daalt in Zweden
In Zweden is het aantal kippen dat momenteel in kooien wordt gehouden, mede dankzij de inspanningen van dierenorganisatie Project 1882, gedaald tot minder dan 1 procent van het totale aantal. Naar schatting zijn sinds 2008 meer dan twee miljoen kippen gered van een leven in kooien, waarvan 90.000 alleen al in 2024.
![noodtoestand](https://afbeeldingen.animalstoday.nl/2020/10/Animalstoday-kippen.jpg)
Deze afname is voornamelijk te danken aan toezeggingen van Zweedse groothandels, supermarkten en restaurants om kippen onder betere omstandigheden te huisvesten, in plaats van door overheidsmaatregelen zoals in Slovenië. Hoewel Zweden dus vrijwel geen kooihuisvesting voor kippen meer kent, blijft de CEO van Project 1882 aandringen op een alomvattend EU-verbod op het houden van dieren in kooien. Alleen op die manier kan worden bereikt dat er in de toekomst geen enkel dier meer in een kooi wordt gehouden binnen de EU.
Bredere context
Niet alleen Zweden en Slovenië maken stappen, ook andere EU-landen hebben enkele jaren geleden al maatregelen genomen om kooihuisvesting te beperken. Oostenrijk en Luxemburg hebben reeds een verbod ingesteld, terwijl Duitsland vanaf 2025 het gebruik van kooien volledig verbiedt. In Nederland worden helaas nog altijd 4 miljoen kippen in zogeheten ‘koloniekooien’ gehouden. Ook in deze kooien zitten de kippen met velen opgepropt in een krappe kooi. Ze ervaren het zonlicht of de buitenlucht nooit.
Ondanks deze nationale inspanningen blijft een algeheel EU-verbod echter uit. Het succesvolle burgerinitiatief End the Cage Age, dat in 2020 werd ingediend en ruim 1,4 miljoen handtekeningen verzamelde, leidde in 2021 tot een belofte van de Europese Commissie om wetgeving voor een kooiverbod voor te bereiden. Het is echter nog altijd wachten op de beloofde concrete regelgeving.
Regelgeving kooien
Mogelijk komt deze regelgeving binnen aanzienlijke termijn als gevolg van de historische rechtszaak die in 2024 door verschillende dierenorganisaties tegen de Europese Commissie is aangespannen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.
Een ander obstakel voor de transitie naar een kooivrije sector is de grootschalige import van eieren van legkippen die nog steeds in kooien worden gehouden. Hoewel steeds meer EU-landen kooien verbieden, worden miljarden eieren afkomstig uit kooihuisvesting verwerkt in producten zoals mayonaise, pasta en koekjes. Deze eieren worden vaak geïmporteerd uit landen buiten de EU, zoals Oekraïne en diverse Aziatische landen, waar de dierenwelzijnsstandaarden aanzienlijk lager liggen.
Deze situatie creëert niet alleen oneerlijke concurrentie voor Europese boeren die investeren in betere huisvesting voor hun dieren. Maar betekent ook dat consumenten onbewust bijdragen aan dierenleed door producten te kopen waarin kooieieren zijn verwerkt. Een EU-breed verbod op zowel de productie als de import van kooieieren zou een belangrijke stap zijn om dit probleem aan te pakken. Zo kan een einde aan de Cage Age worden gemaakt.
Bronnen:
- AETP
- Slovenia Times
- Europgroup for Animals
- CIWF
- KRO – NCRV
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius
Strijd mee tegen dierenleed!
Slovenië en Zweden zetten stappen richting einde kooien