Sinds er vorig jaar ophef ontstond over de inzet van apenarbeid bij de productie van kokosproducten, en de nare omstandigheden waarin de apen dat moeten doen, is er helaas maar weinig voor hen verbeterd. Nog steeds schieten controle en maatregelen tekort. Daarom schroeft PETA de druk op de Thaise overheid en de kokosfabrikanten verder op.
Gedwongen arbeid onder slechte omstandigheden
De Aziatische afdeling van PETA legde vorig jaar bloot hoe de kokosnootindustrie op grote schaal gebruik maakt van lampongapen. De apen moeten tot 1.000 noten per dag plukken, en worden als ze ‘vrij’ zijn met een metalen halsband aan een ketting gelegd. Bang en alleen slijten ze hun dagen. Vaak ook nog zonder hoektanden, ‘voor de veiligheid’.
Het rapport leidde tot mooie woorden en beloften, maar het heeft allemaal niet geholpen. Er wordt gecontroleerd, maar vaak na een voorafgaande aankondiging, zodat de apen tijdig kunnen worden verstopt. Zijn er wel apen aanwezig op de plantage, dan volgen er geen consequenties. Ook de voor de handel verplichte registratie, bedoeld om te voorkomen dat dieren uit het wild worden gevangen, voldoet niet. Met als gevolg dat jonge dieren, zelfs baby’s, gewoon uit het wild worden gehaald en buiten zicht van eventuele controleurs blijven.
Portrait of Coconuts monkey, Southern pig-tailed macaque, Monkey school in Surat Thani province, Thailand. #thailand #monkeyschool pic.twitter.com/RW3BHrSV3Q
— Aru Toyoda|Stump-tailed macaque research@🇹🇭 (@arutoyoda) May 30, 2020
Vinden apen het leuk?
Er zijn mensen die het probleem niet zien. “Vrijwel het hele PETA artikel is onzin”, aldus Arjen Schroevers, echtgenoot van Somjai Saekhow, eigenaresse van de First Monkey School in Zuid-Thailand. Volgens hem zijn de apen juist blij om te worden getraind:
“Ze houden van de aandacht, en ze werken graag. Er komt nergens geweld of dwang bij kijken. Alle trainers werken in stilte met hun apen, zonder geschreeuw, zonder slaag.”
Schroevers noemt PETA “een militante veganistische organisatie”. Bij de First Monkey School is publiek tegen betaling welkom om te kijken naar de apen in actie. Ook kunnen toeristen ritjes maken achterop een scooter, bestuurd door een lampongaap, onder het voortdurend van dichtbij maken van foto’s en selfies.
He's so desperate to escape the rope tied around his neck. Monkeys in #Thailand forced to pick coconuts suffer through a lifetime of misery.
How YOU can help is easier than you think: https://t.co/z4AoWCIc7D pic.twitter.com/dUZkCsQU38
— PETA (@peta) July 15, 2020
Of hebben ze er last van?
Jason Baker van PETA Asia, ziet wel de ellende waar de dieren dagelijks doorheen moeten:
“Apen gedwongen kokosnoten laten plukken is al verkeerd. Maar nog erger is de eenzaamheid en isolatie waar de dieren voortdurend mee te maken hebben.”
Lampongapen zijn, net als vele andere primaten, sociale dieren die gezelschap van soortgenoten nodig hebben. Edwin Wiek, dierenwelzijnsadviseur van het Thaise parlement en directeur-oprichter van Wildlife Friends Foundation, ziet de problemen en maakt zich zorgen over het uitblijven van een oplossing. Hij schat dat zo’n 3.000 lampongapen worden ingezet op kokosplantages in Zuid-Thailand, de regio waar de meeste kokosmelk wordt geproduceerd.
Kokosmelk wordt steeds populairder
Kokos en kokosproducten worden steeds populairder, nu de markt voor diervrije producten toeneemt. Hoe ironisch is het dan te moeten constateren dat juist in deze sector sprake is van dierenleed. Het is belangrijk dat consumenten zich bewust zijn van de apenarbeid.
In Thailand, monkeys are trained to climb trees and harvest coconuts. While a male monkey is capable of picking over 1,000 coconuts a day, humans cannot pick more than 80 coconuts per day, on average. #MythAndFact pic.twitter.com/XB3jTqput0
— THE G•O•A•T (@OfficialUdiBoy) July 22, 2020
Wat kunnen we eraan doen?
PETA blijft de Thaise overheid en fabrikanten aanspreken om hun leven te beteren. Daarnaast proberen ze de detailhandel bewust te maken van de situatie. In de Nederlandse supermarkten heeft dat vorig jaar geleid tot een boycot op een paar grote Thaise merken, zoals Chaokoh en Aroy-D, en in sommige gevallen een boycot van alle kokosproducten uit Thailand.
If you buy these 2 types of coconut milk you’re contributing to monkey cruelty. They are tied to chains & forced to climb trees & pick up to 1000 coconuts a day. @Walmart @Target @amazon Stop selling these products 🐒 Aroy-D Chaokoh pic.twitter.com/Z68lFxIa0o
— TranceDuck 🇯🇴 (@F__U__Stanford) August 7, 2020
Maar er wordt nog kokos uit Thailand verkocht, dus als consument blijft het opletten. Kokos uit apenarbeidvrije landen, zoals Brazilië, Colombia, de Filippijnen, Hawaï of India verdient de voorkeur. U kunt bij PETA ook een petitie ondertekenen die Chaokoh oproept zijn leven te beteren.
Lampongapen
De lampongaap behoort tot het geslacht van de makaken, waarvan vele verschillende soorten voorkomen in Azië en Afrika. Daar leven ze in tropisch regenwoud, zowel op de grond als in de bomen, waar ze zich voeden met fruit, kruiden, insecten, jonge bladeren en kleine dieren. Ze hebben een expressieve manier van elkaar groeten, waarbij ze elkaar aankijken, hun wenkbrauwen optillen en hun lippen tuiten. Op de CITES-lijst van bedreigde dieren hebben ze de status ‘kwetsbaar in het wild’.
Bronnen:
- National Geographic
- PETA
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Wat een onzin staat hier!!
Bezoekers bij ons kunnen een rondje rijden op de motor, met een aap als passagier. Wie denk nu echt dat een aap een motor kan besturen? En we laten dit zien omdat het bij de training hoort. Een aap wordt naar de werkplek gebracht met een voertuig. De meeste van onze klanten hebben slechts een motor. De aap moet dus leren om passagier te zijn op een motor. En ze vinden dat geweldig! Net als veel honden het geweldig vinden om in een auto te zitten. Liefst met hun kop uit het raam.
Zoals met al dit soort artikelen. Het staat boordevol fouten. En jullie doen geen enkele moeite om (bijvoorbeeld door ons te vragen) of de gegeven informatie correct is.
Ik zou het op prijs stellen als jullie mij contacten.
Vriendelijke groet, Arjen Schroevers.
Nou ja zeg. Apen horen in het wild, niet achterop een motor in dienst van mensen. Het is u naar het hoofd gestegen door te denken dat ze een serieus gesprek aangaan met types die dit normaal vinden en de vermoorde onschuld spelen. Wat een hoogmoed, en die komt altijd voor de val.
Ik ben blij verrast dat mijn reactie geplaatst is.
Wat is nu het verschil tussen gedomesticeerde honden, katten, varkens en koeien? In NL heeft niemand een probleem met paardrijden. (zuiver voor het plezier) Het is geen dierenmishandeling om een greyhound te houden op een flat op tien hoog, en de hond twee keer per dag met een touwtje om zijn nek een rondje om het flatgebouw te laten lopen. Maar we mogen wel varkens eten (zeer intelligente dieren) We mogen geen apen houden die bij ons tien jaar langer leven dan in het wild. Die zichtbaar blij zijn. Wie heeft in hemelsnaam bepaald dat apen in het wild horen? Of wie heeft bepaald dat een greyhound in een flat mag wonen? Heb jij dat gedaan? Guppen mogen niet in een aquarium? Koi Karpers niet in een vijver. Dat zijn wel de dingen die PETA voorstaat……
Je kunt er wel van alles bijhalen maar het gaat hier om apen, die van nature in het wild thuishoren, niet achterop jouw motor of in dienst van de mens als een soort slaaf, of het nou kokosnoten zijn of in een circus. En een greyhound hoort ook niet op 10 hoog wanneer men het dier slechts 2x per dag even kan uitlaten. En varkens hoor je ook niet te eten – doe niet alsof iedereen hetzelfde denkt, zeker niet op dit platform waar een heel andere consensus geldt. Juist door deze dingen als voorbeeld te geven in je vergelijking geef je ook aan dat apen wel degelijk in het wild thuishoren, want je weet duidelijk heel goed wat wel en niet hoort. Maar je gaat een discussie aan om het discussiëren in een poging mensen klem te zetten met woorden, omdat je zelf aan de verkeerde kant van de waarheid zit en je straatje schoon wil vegen. Heel irritant en verder niet ter zake doend. Je poging is mislukt, door met wat werkelijk belangrijk is.