Zondag 1 maart eindigde de jaarlijks terugkerende, gruwelijke dolfijnenjacht bij het Japanse Taiji. Dit seizoen (2019-2020) werd in totaal 130 kaar uitgevaren. Onder acht soorten dolfijnen vielen slachtoffers. Naar schatting werden 560 dolfijnen afgeslacht, terwijl er 180 gevangen zijn genomen voor verkoop aan dolfinaria wereldwijd. Waarschijnlijk zijn er veel meer dieren overleden door de jacht, zoals zwaargewonde dolfijnen die aan de brute slachting wisten te ontsnappen.
In Taiji worden dolfijnen gedood voor hun vlees en levende dieren worden gevangen voor dolfijnenshows wereldwijd. Dit jaar zijn naar schatting 560 dolfijnen gedood, maar de precieze cijfers zijn nog niet bekendgemaakt.
‘Stoppen met deze bloedbaden’
In Nederland werden deze slachtoffers herdacht door dierenvrienden bij de Japanse ambassade in Den Haag en aan zee bij Scheveningen. Wereldwijd zijn dergelijke herdenkingsacties georganiseerd en gedurende het jachtseizoen vinden op alle continenten meerdere tientallen acties en demonstraties plaats. Een Dier Een Vriend (EDEV) was zondag in Den Haag bij de herdenking en schrijft in een persverklaring:
“In vergelijking met vorig jaar werden 61 minder dolfijnen gevangen genomen, dus het is noodzakelijk dat we de druk blijven uitoefenen door de wereld te onderwijzen waarom we NEE moeten blijven zeggen tegen dolfijnenshows, zoals bij het dolfinarium in Harderwijk. Ook blijven we samen met Ric O’Barry’s Dolphin Project protesten voeren richting Japan om hen ervan te overtuigen te stoppen met deze bloedbaden.”
In Taiji vinden nog steeds ieder jaar de wrede drijfjachten op dolfijnen plaats, die al tijden wereldwijd veel stof doen opwaaien. Tijdens deze jacht worden honderden dieren tegelijk afgeslacht voor hun vlees; terwijl de mooiste, jonge dieren ertussenuit worden gepikt om verkocht te worden aan dolfinaria over heel de wereld.
Dolfijnenjacht in The Cove
Namens de dolfinaria staan dolfijnentrainers aan de kust te kijken welke dolfijnen zij willen hebben waarna de massaslachting begint. De dieren worden door dolfinaria gekocht om de rest van hun leven in gevangenschap door te brengen en gedwongen kunstjes uit te voeren. Dolfinarium Harderwijk heeft in het verleden ook van deze wildvangst gekocht.
Voormalig dolfijnentrainer van Flipper, Ric O’Barry’s, richtte uit protest tegen deze behandeling van dolfijnen The Dolphin Project op en maakte de film The Cove, als aanklacht tegen de moord op dolfijnen in Taiji en dolfinaria wereldwijd. Tegenwoordig resocialiseert Ric O’Barry dolfijnen uit gevangenschap om terug te kunnen naar het wild.
.
Dolfinaria niet educatief
Zeedierenparken en aquaria gebruiken vaak de termen ‘behoud’ en ‘educatie’, maar de realiteit ligt in de bloedige wateren van het Japanse stadje Taiji. Dolfijnvertoningen in gevangenschap, inclusief programma’s om met dolfijnen te zwemmen, zijn niet educatief, noch amusement. Ze zijn uitbuitend en vaak verantwoordelijk voor de vernietiging van hele dolfijnenfamilies.
- Lees meer over de campagne van EDEV tegen de jacht op dolfijnen in Taiji
- Lees meer over The Dolphin Project
.
Bron:
- Persbericht Een Dier Een Vriend (EDEV)