Het slachthuis van Vion in Apeldoorn is per direct gesloten in opdracht van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. De politie heeft geconstateerd dat het personeel nog steeds in busjes vervoerd werd. Dit terwijl Vion had toegezegd maatregelen te nemen, nadat bij 1 op de 5 personeelsleden van de slachterij in Groenlo corona was vastgesteld.
In Groenlo moesten alle 600 personeelsleden in quarantaine en Vion beloofde de nodige maatregelen te zullen nemen zodat de coronaregels eindelijk nageleefd worden. In de slachthuizen werkt het personeel veel te dicht op elkaar door de hoge werkdruk, die ook ook risico op extra dierenleed met zich meebrengt.
Het personeel bestaat hoofdzakelijk uit Poolse en Roemeense arbeidsmigranten, die doorgaans woonruimte delen en in bussen of busjes naar het werk gebracht worden. Ondanks de waarschuwing van LNV dat sluiting volgt wanneer slachthuizen de coronaregels overtreden, zijn de personeelsleden van Vion in Apeldoorn vandaag toch weer met volle busjes naar het werk gebracht. Daarop is het slachthuis per direct gesloten.
.
Quarantaine personeel slachthuis Groenlo: corona op de speklapjes?
.
Hoge werkdruk: dierenleed en coronabesmetting
Alleen wanneer er undercover misstanden worden vastgelegd hoor en zie je in de reguliere media over het vreselijke dierenleed in de slachthuizen, dat dagelijks plaatsvindt. Wellicht bewust wordt er op dit moment ook nauwelijks doorgevraagd over de hygiëne van het vlees. Volgens de officiële lezing en advies van het Voedingscentrum en het RIVM wordt vlees door de consument voldoende verhit waardoor het coronavirus zou sterven. Maar met dat advies wordt feitelijk gezegd dat het virus via vlees verspreid zou kunnen worden.
Verspreiding corona via vlees is niet uit te sluiten
Beschermingsmiddelen als mondmaskers waren in de slachthuizen geen standaard. Als een met corona besmette medewerker over het vlees heeft gehoest of geniest, is er een onbekende periode dat het virus in leven blijft, net als op plastic, papier en roestvrijstalen oppervlakken.
Coronavirussen zijn niet bestand tegen hitte, maar in diepgevroren toestand kunnen ze het lang volhouden. Volgens Prof. Dr. Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel blijven ingevroren coronavirussen probleemloos twee jaar in leven. Zodra een met corona besmet karkas wordt ingevroren is dus niet uit te sluiten dat het virus nog aanwezig is, mogelijk ook na het ontdooien. Voordat de consument tijd heeft gehad om het vlees te verhitten – conform het advies – is het vlees gekocht en aangeraakt voor de bereiding. Theoretisch is daarmee de verspreiding van het coronavirus via oppervlaktebesmetting van vlees een optie, hoewel dit met nadruk wordt ontkend. Ondertussen zijn slachthuizen wel ware brandhaarden van het virus.
Voor groente en fruit geldt het advies om het goed te wassen, net als je handen na het boodschappen doen. Over vlees wordt niet gerept, behalve het verhitten. Mogelijk dat nader onderzoek ooit gaat aantonen dat vlees wel degelijk een rol speelt bij de verspreiding van COVID-19, maar tot die tijd moeten we vertrouwen op de adviezen van het Voedingscentrum en RIVM.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel