Het parket van Ieper heeft beslist dat de CEO van het slachthuis in Tielt en de vennootschap achter het bedrijf zich voor de rechter moeten verantwoorden voor inbreuken op de dierenwetgeving. De zaak vloeit voort uit de undercoverreportage van Animal Rights.

slachthuis
Slachthuis Tielt vervolgd – Slachthuis Hasselt hervat slachtproces | Foto: Animal Rights

De werknemers van het slachthuis worden verder niet vervolgd. “Het gaat ons niet om de poppetjes, maar om een industrie aan de kaak te stellen waarin deze vreselijke praktijken floreren,” zegt Animal Rights campagne coördinator Els van Campenhout, “maar dat neemt niet weg dat ook individuele dierenmishandelaars vervolgd zouden moeten worden.”

Animal Rights filmde in het voorjaar van 2017 een maand lang undercover in het varkensslachthuis van Tielt en veel dierenleed werd op camera vastgelegd. De beelden tonen hoe varkens frequent geschopt en geslagen werden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis. Je zag ook kreupele varkens die hardhandig aan de oren werden voortgetrokken of met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept.

Ook de verdoving van dieren faalden: sommige varkens leven nog als ze worden gekeeld of spartelen nog als ze in een broeibad met water van 60 graden belanden waarin ze vervolgens verdrinken.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beval een tijdelijke sluiting. Twee weken later en na tal van inspecties mochten de deuren weer open. De directie stelde daarop een actieplan op dat dergelijke wanpraktijken verder zou moeten voorkomen. Het bedrijf opende ook verschillende keren haar poorten voor het publiek.

Tegelijk met de tijdelijke sluiting was ook een gerechtelijk onderzoek gestart, dat nu is afgerond.

 Het proces staat aangekondigd voor 25 februari. Johan Lescrauwaet van het parket Ieper:

“Er is overgegaan tot de dagvaarding van zowel het slachthuis Tielt als van de zaakvoerder.”

De inbreuken “hebben betrekking op het welzijn van de dieren, op de omstandigheden waarop de varkens worden geslacht en er zijn ook inbreuken op de hygiëne vastgesteld”

“Op de zwaarste feiten staat een mogelijke gevangenisstraf van een tot zes maanden en een boete tot 2.000 euro. De klacht van Animal Rights en de beelden die zij maakten, maken deel uit van het onderzoek.” 

Hasselt
Het Hasseltse slachthuis van de Nederlandse VanDrie Group hervat maandag het slachtproces, maar wel met een aangepaste manier van werken.

Hasselt
De angst is in de ogen te zien | Foto: screenshot video Animal Rights/Vimeo

 Het bedrijf moest onder grote publieke druk sluiten nadat Animal Rights beelden naar buiten bracht van grove dierenmishandeling binnen het bedrijf. Dieren werden geschopt, aan de oren en staart getrokken, bewerkt met veedrijfstokken en elektrische veedrijvers, en het pneumatische penschietoestel werd misbruikt.

Een van de aanpassingen is volgens VanDrie dat de zogeheten drijfstokken, waarmee de dieren in het gezicht werden geslagen of in de anus gepord, niet meer mogen worden gebruikt. Ook elektrische prikkers zijn vanaf nu verboden. “Animal Rights is benieuwd of dit alleen in Hasselt gaat gelden of voor het hele VanDrie concern?” Zegt Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout.

“En is de politiek bereidt dit verbod in de wet te verankeren – ook voor boeren en transporteurs?”

Krijgen de medewerkers te maken met onwillige kalveren, dan wordt de slachtlijn stilgelegd en worden ‘experts in dierenwelzijn’ ingeschakeld, belooft het bedrijf. Wie die experts zijn is vooralsnog onduidelijk. “Wij gaan er van uit dat kalveren altijd “onwillig” zijn om vermoord te worden,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen, “daarom willen we ook alle slachthuizen gesloten zien.”

VanDrie zegt verder niets over het straffen van de schuldigen en verantwoordelijken. “Het lijkt er vooral op dat het ‘interne onderzoek’ snel afgewerkt moest worden om terug te kunnen naar ‘business as usual’,” zegt Vermeulen. “Er worden wat eenvoudige technische wijzigingen aangebracht, maar echt verantwoordelijkheid nemen zien we niet.”

“We kijken even aan of er net als bij het slachthuis van Tielt strafrechtelijke onderzoek voor vervolging volgt,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland. “Anders zullen we pogen dit zelf in gang te zetten of af te dwingen.”

Persbericht Animal Rights