Eyes on Animals logoEen stier die in een slachthuis aankomt, uitgeput en uitgedroogd, wordt door een gang naar een slachthok geleid. Hij schrikt van de scherpe bocht die hij moet nemen en het donker dat hij tegemoet loopt vanuit het licht, en blijft staan. Met een stok wordt hij op zijn kop geslagen. Doorlopen! De vloer is glad door urine en uitwerpselen. Hij valt om.

Totaal in paniek wordt hij een slachthok in gedwongen, waar hij kan zien en horen hoe de andere stieren worden geslacht. Een ketting wordt om zijn poten gelegd en hij wordt naar een bloederige vloer gesleept. Via de ketting wordt zijn lichaam opgetild totdat slechts een hoef licht de vloer kan raken. Zevenhonderd kilo hangt aan één poot. De stier vergaat van de pijn en beweegt wild met zijn kop. De slachter steekt met zijn vinger hard in zijn oogbollen, om hem stil te krijgen. Van de pijn stopt hij alle beweging en loeit van de pijn. Het is ondraaglijk. Dan een mes, dat in zijn keel snijdt. Hij probeert nog op te krabbelen, de ketting om zijn poten lift hem omhoog, heel hoog, tot hij de vloer helemaal niet meer raakt. Daar hangt hij: aan één poot, bloedend, zijn oogbollen ingestoken.

Halal slachthuis Turkije
Slachthuis Turkije | Foto: Eyes on Animals 

Dit is geen horrorverhaal, ook geen uitzondering, maar het verhaal van hoe stieren aan hun einde komen in slachthuizen die we hebben bezocht in Turkije.

Slachthuizen

Samen met onze Turkse inspecteur ben ik gaan kijken in drie Halal-slachthuizen. Het was een logische stap nadat we vele malen aan het werk zijn geweest aan de Bulgaars-Turkse grens. Vanuit de EU worden veel dieren naar Turkije geëxporteerd om daar geslacht te worden. De omstandigheden tijdens de transporten binnen de EU en over de grens in Turkije zijn meestal slecht. De dieren krijgen geen of nauwelijks water en komen uitgedroogd en soms ook gewond aan bij de slachthuizen. Nu gingen we dus naar de eindbestemming, om te kijken hoe het welzijn van de dieren daar is. Bij drie van de zes slachthuizen die we bezochten werden we binnen gelaten. De andere drie slachthuizen wilden ons niet het slachtproces laten zien, maar zijn wel open met ons te praten. Tenminste een stap in de goede richting.

Halal-regels

Halal slachten betekent niet alleen onverdoofd slachten. Er zijn ook Halal-slachtregels die echt positief zijn, zoals dat de dieren niet geslacht mogen worden voor de ogen van andere dieren en geen bloed mogen zien. Het dier moet voorzichtig en individueel benaderd worden. Het mes mag niet worden gescherpt in zicht van het dier voor de slacht. In de Halal-slachthuizen die we hebben bezocht zag ik dat de enige regel die werd opgevolgd de regel was dat de dieren bij bewustzijn moesten zijn tijdens het slachten, maar de meeste andere regels werden overtreden. Dat de dieren worden geslacht zonder verdoving is een gegeven, maar het proces ervoor moet dringend worden verbeterd. Alle Halal-regels moeten worden nageleefd.

Verbeteringen

Stieren worden vaak als gevaarlijke beesten gezien die mensen willen aanvallen. In zulke beesten kan niet iedereen zich inleven. De slachthuismedewerkers zijn terecht bang: hun werk is zeker niet zonder risico. Maar veel van de stieren die we zagen waren nog maar een tot twee jaar oud en ze waren banger voor de mensen dan de mensen voor hen. Er is een veel te laag kennisniveau van diergedrag bij medewerkers. Ze hebben weinig idee wat er in de dieren omgaat. Ik heb niet de illusie dat wij dat als kleine organisatie kunnen stoppen. Maar Eyes on Animals willen graag met betrokkenen van gedachten wisselen over de situatie en advies geven. We hebben tijdens ons verblijf veel competente en welwillende mensen ontmoet. We kunnen beginnen met kleine dingen, zoals het dichtmaken van een gat waarin de dieren ten val komen wanneer ze het slachthok inlopen. Of licht aanbrengen in het slachthuis. En daarna steeds meer stappen nemen om langzaamaan een einde te maken aan deze slachtpraktijken. Tot onze verrassing kregen we een donatie van een groot export- en transportbedrijf dat veel dieren naar Turkse slachthuizen vervoert. Dit bedrijf las ons verslag van de slachthuisbezoeken en heeft naar aanleiding daarvan aangeboden geld te geven want  we willen experts in veegedrag sturen die praktische tips kunnen geven. Ook willen we zelf weer terug gaan.

Ik hoop dat er een tijd komt waarin wat we hebben gezien in de Turkse slachthuizen niet meer gebeurt. Ik zal niet gauw het geluid van het erbarmelijke geloei van de stieren vergeten. Maar wat op mijn netvlies staat blijft me het meeste bij: de stieren die, terwijl ze aan één poot hingen, in hun oogbollen werden geprikt.

©PiepVandaag.nl Lesley Moffat, directeur Eyes on Animals