Wist je dat je aan de favoriete slaaphouding van jouw hond veel kunt aflezen? Het kan iets vertellen over zijn gezondheid, persoonlijkheid en hoe hij zich voelt. Want ondanks dat de hond onze beste vriend is, weten we nog heel veel niet over zijn stemmingen en wensen. Wat betekent het als jouw “furry friend” het liefst opgekruld ligt of juist languit op de bank?
Honden houden van rennen, spelen, snuffelen, maar zeker ook van slapen. Volwassen honden slapen zo’n 12 tot 14 uur per dag en pups en seniors zelfs meer. De slaaphoudingen van de hond geven meer inzicht in hoe ze zich voelen. Het Ierse online magazine RSVP Live zette zeven slaaphoudingen op een rijtje.
De donut
Het is een van de schattigste slaaphoudingen, wanneer jouw hond zich opkrult met zijn pootjes onder zijn lichaam en zijn hoofd rustend op zijn staart. Opgekruld als een balletje maakt de hond zich zo klein mogelijk en ziet hij eruit als een pluizige donut. Jouw hond kan proberen zo lichaamswarmte te behouden en de vitale delen van zijn lichaam te beschermen. Omdat het de meest gebruikelijke houding is voor dieren in het wild, omdat het warmte vasthoudt en vitale organen beschermt, kan het betekenen dat hij niet helemaal op zijn gemak is in zijn omgeving. Maar hij kan zich ook heel behaaglijk voelen, zo opgekruld.
Pootjes in de lucht
Ook een heel schattige houding: als jouw hond op zijn rug ligt met zijn pootjes in de lucht. Het betekent dat hij vertrouwen heeft en relaxt is met zijn omgeving. Ook kan een hond deze positie aannemen om af te koelen. Omdat de vacht op zijn buik dunner is en zijn voetzooltjes zweetklieren bevatten, is dit de beste manier om af te koelen. Honden die in deze positie slapen zijn over het algemeen onafhankelijk en hebben een rustig karakter. Het is niet makkelijk voor hem om snel op te staan en met zijn buik ontbloot betekent dat hij zich thuis voelt.
De knuffelhouding of rug tegen rug
Als jouw hond graag tegen je aan ligt, betekent het dat hij je vertrouwt en graag dicht bij je wil zijn. Deze innige houding kan een gewoonte zijn uit zijn puppytijd. Omdat pups hun lichaamstemperatuur niet goed kunnen regelen, liggen ze tegen elkaar aan. Als de hond volwassen wordt, kan het liggen tegen een ander levend wezen hetzelfde behaaglijke gevoel oproepen als uit zijn puppytijd.
Superman
Deze grappige houding wordt de ‘Superman-positie’ genoemd. Als de hond op zijn buik ligt met zijn voorpoten uitgestrekt langs zijn kop en zijn achterpoten naar achter gestrekt, ziet het eruit alsof hij door de lucht vliegt als Superman. Het kan een reactie zijn op een warme omgeving. De vloer waar de hond op ligt is dan koeler dan zijn omgeving. Het is een houding die vaker voorkomt bij pups en kleine honden. Ook kan het een indicatie zijn dat jouw hond in de stemming is om te spelen, want in deze houding kan hij snel opstaan.
Op zijn zij slapen
Als je hond languit op zijn zij ligt te slapen, betekent dat hij geen zorgen heeft. Hij is helemaal ontspannen en comfortabel in zijn omgeving, want in deze houding zijn zijn vitale organenen blootgesteld. Honden die zo slapen zijn makkelijk in de omgang en hebben een liefdevolle en sterke band met hun eigenaar. Je zal een hond niet snel zo zien liggen in een nieuwe omgeving of bij onbekende mensen.
De leeuwenhouding
Deze positie, waarbij de hond met zijn hoofd op zijn voorpoten rust, houdt de hond tegen om in een diepe slaap te vallen. De spieren zijn gespannen. Het is een houding die veel voorkomt bij pups met veel energie die eigenlijk nog niet willen slapen. Ze zijn comfortabel maar in positie om snel te kunnen opstaan om te spelen.
Liggend op jouw kleren
Als jouw pluizige vriend de gewoonte heeft om op of naast jouw kleren te gaan liggen, dan betekent dat dat hij van je houdt en dichtbij jou wil zijn. Onze geur zit in onze kleren en voor onze huisdieren geeft het een geruststellend gevoel, vooral als we niet thuis zijn. Dus als je thuiskomt en je ziet jouw hond op jouw kleding liggen, vat het dan op als een compliment!
Bronnen:
©Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?