Singapore gaat per 1 september 2021 de binnenlandse ivoorhandel verbieden , zo maakte het National Parks Board (NParks) vorige week op Wereld Olifantendag bekend. Alle verkoop van olifantenivoor en producten waarin ivoor is verwerkt, evenals het openbaar vertonen van deze producten ten behoeve van verkoop, zal verboden worden. Volgens NParks toont het verbod de vastberadenheid van Singapore in de oorlog tegen de illegale handel in bedreigde diersoorten. Alleen dit jaar al namen de autoriteiten meer dan 37 ton schubben van pangolins (schubdieren) en bijna 9 ton ivoor in beslag.
Singapore is een groot doorvoerland voor de illegale handel in wilde dieren en dierproducten. Het voorgenomen verbod maakt een einde aan een maas in de wet, waarbij producten die vóór 1990 op de markt waren gekomen, konden blijven worden verkocht. Dit werkte mede de wereldwijde illegale ivoorhandel in de hand, omdat recent gestroopt ivoor werd verkocht als ‘oud’ ivoor. WWF Singapore noemt het verbod een hoogtepunt in de reeks maatregelen die het land neemt ten aanzien van illegale handel in wilde dieren.
Illegale vrachten onderschept
In een Facebook-post zegt politicus Desmond Lee van het Ministerie voor Nationale Ontwikkeling, dat ondanks dat de internationale handel in olifantenivoor al verboden is, het stropen van de dieren voor hun slagtanden een enorme bedreiging blijft voor hun voortbestaan:
“We hebben een aantal illegale vrachten onderschept in onze haven, op weg naar andere bestemmingen. Deze zet om binnenlandse ivoorhandel te verbieden, versterkt onze inzet om de vraag naar ivoor te beperken en de illegale handel in wilde dieren te bestrijden.”
Ivoor van 300 olifanten en schubben van 2.000 pangolins onderschept in Singapore
Muziekinstrumenten na 2021
Als het verbod eenmaal van kracht is, kunnen handelaren hun voorraad ivoorhoudende producten doneren aan onderwijsinstellingen of het ivoor houden. NParks zegt dat het zal blijven samenwerken met handelaren om zo tot een soepele overgang te komen.
“Publieke vertoning van olifantenivoor of producten van ivoor bedoeld voor educatieve of religieuze doeleinden blijft toegestaan. Ook mensen die muziekinstrumenten of bijvoorbeeld vogelkooien bezitten waarin ivoor is verwerkt, mogen deze in het openbaar blijven gebruiken.”
NParks benadrukt dat handelaren ivoor verkregen voor 1990 tot uiterlijk 1 september 2021 mogen verhandelen. Daarna is de verkoop verboden.
Belangrijke stap
WWF Singapore juicht het verbod toe. Directeur Maureen DeRooij:
“Het doortastende optreden van Singapore is een belangrijke stap in het beschermen van wilde dieren, waarvan we wereldwijd afnemende populaties zien. Een verbod op binnenlandse ivoorhandel geeft een sterk signaal af naar overheden wereldwijd en onderstreept de urgentie te stoppen met de illegale handel in wilde dieren.”
Degenen die het verbod aan hun laars lappen, wacht een flinke boete: 10.000 dollar per object met een maximum van 100.000 dollar totaal en/of een gevangenisstraf tot 12 maanden.
- Lees ook:
Olifanten, neushoorns, giraffen, roggen en haaien op agenda CITES CoP18
Bronnen:
©AnimalsToday.nl