Plastic wordt gezien als een enorme vervuiler voor onze oceanen, maar er is een nog grotere vervuiler: de sigarettenpeuk. Het is daarom van groot belang dat er niet alleen aandacht is voor de plasticproblematiek, maar ook meer aandacht komt voor de impact van roken op de natuur.
4.9 van de 5,5 biljoen sigaretten die jaarlijks wereldwijd geproduceerd worden bevatten een plastic filter dat gemaakt is met celluloseacetaat. Het kan tientallen jaren kosten voordat dit materiaal ontbindt. De oceanen zijn de voornaamste plek waar sigarettenpeuken eindigen voordat ze oplossen.
Chemische stoffen
De milieuorganisatie The Ocean Conservancy vond meer dan 60 miljoen sigarettenpeuken in zwerfvuil dat van stranden van over de hele wereld is verwijderd gedurende de afgelopen 32 jaar. Dit cijfer staat gelijk aan 1/3 van al het verzamelde vuil, en is hoger dan het aantal plastictasjes, flessendopjes, flessen én eetgerei samen. Daarnaast zijn er chemische stoffen afkomstig van sigarettenpeuken aangetroffen in 70% van de zeevogels en 30% van de zeeschildpadden. Dit komt doordat sigarettenpeuken uiteenvallen in microplastics die door wilde dieren gemakkelijk doorgeslikt kunnen worden.
Nick Mallos, directeur van het Trash Free Seas programma van Ocean Conservancy:
“Er is meer onderzoek nodig om de precieze impact van deze microplastics en andere afvalstoffen te bepalen.”
Just a friendly reminder that cigarette butts are the greatest source of plastic pollution in our oceans. Art by Shelly Marshall. #plasticpollution pic.twitter.com/tmptcBkH1V
— Enviro. Media Assoc. (@green4EMA) September 4, 2018
Andrea Solano, woordvoerder van Prevención de Tabaquismo, een organisatie die strijdt tegen roken:
“Het is overduidelijk dat we niet afhankelijk kunnen zijn van de gedragsverandering van individuele rokers. De tabaksindustrie moet verantwoordelijkheid nemen over haar afvalstoffen in plaats van het over te laten aan de lokale autoriteiten en vrijwilligers. Ze moeten de plasticfilters verwijderen of aanpassen of meebetalen aan de schoonmaak van dit soort afvalstoffen.”
Er bestaat nog nauwelijks wetgeving die de bestemming en verwerking van sigaretten na gebruik reguleert. Daar moet snel verandering in komen. En niet alleen om de oceanen te beschermen. Naast milieuvervuiling hebben sigarettenpeuken andere nadelige effecten op de natuur. Veel bosbranden worden namelijk veroorzaakt door weggegooide sigarettenpeuken.
Bronnen: Actualidad, NBC News @Animalstoday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Het lijkt veel op meedoen met de ontstane anti-rook hype, het is mondern en gevat ,maar in plasticsoep kan veel zitten. Het merendeel is plastic afval en veel beelden laten dit ook zien.
Overigens is het zinvol om vervuiling in zijn algemeenheid tegen te gaan en daar moeten wij allemaal aan meedoen.
Beste Ton,
Het mag lijken op de anti-rook hype, maar is gewoon een aangetoond feit: heel veel van de plastic soup bestaat uit sigarettenpeuken. Dat is ook gewoon een kunststof (cellulose acetaat) en het kan tientallen jaren duren eer een peuk is afgebroken. In de tussentijd kunnen heel veel dieren en organismen er schade door ondervinden. Er wordt ook niet gezegd dat mensen niet moeten roken, er wordt gevraagd of ze hun rommel willen opruimen. Dat is een andere insteek dan jij suggereert.
Met vriendelijke groet,
Redactie Animals Today
Uit tests van The Ocean Cleanup blijkt dat het opgevangen oceaanplastic van ‘verrassend goede kwaliteit’ is, maar leg uit waar de peuken afval dan vandaan komt en of plastic soep alleen uit uit peuken bestaat. Overigens was mijn trip naar het eiland Kalimantan zeker een schade voor mijn ogen, plastic tassen en ander plastic werden gewoon weggegooid, lees onder het huis en in de oceaan. Peuken waren van ondergeschikt belang in het afval circus.
Misschien kunnen ze statiegeld op sigarettenpeuken gaan heffen.
Gewoon voor iedere peuk die je inlevert 25 cent retour, dan zullen de meeste peuken waarschijnlijk niet meer op straat en in de natuur terechtkomen.
Tja, die vieze sigarettenpeuken vind je werkelijk overal. Ik heb er gisteren meer dan 100 opgepakt in een natuurgebied waar mensen relaxt recreëren, maar waarvan sommigen tevens de boel vervuilen en hun rommel achterlaten. Het is zo’n kleine moeite om je peuken in een asbakje met dekseltje te doen, of in een doosje, leeg blikje, papiertje. Aangezien die tabak vol zit met schadelijke chemische stoffen lijkt mij dat dat ook enorm schadelijk is als dat in de natuur terecht komt.