De Siberische eenhoorn was een reusachtig dier dat enorm tot de verbeelding spreekt. En nu blijkt dat dit harige familielid van de neushoorn veel later is uitgestorven dan gedacht. Het zou zelfs kunnen dat de eerste moderne mens ze nog heeft zien grazen.
De Siberische eenhoorn (Elasmotherium sibiricum) was een enorm prehistorisch dier, met het gemiddelde gewicht van vijf hedendaagse melkkoeien en een hoorn zo lang als een volwassen mens. De Siberische eenhoorn leefde op de steppen van Centraal-Azië en nu blijkt dat dit harige familielid van de huidige neushoorn veel later is uitgestorven dan tot nu toe gedacht: niet 260.000 jaar maar zo’n 36.000 jaar geleden. De moderne mens heeft deze reus dus mogelijk nog zien grazen, want het waren herbivoren.
Klimaatverandering
Een groot internationaal onderzoek door wetenschappers uit Groningen, Leiden, Rusland, Australië en Groot-Brittannië ontdekte dat de Siberische eenhoorn is uitgestorven in een tijd van flinke wisselingen in het klimaat, zo’n 40.000 jaar geleden. Door koolstofdatering van de overblijfselen van 25 eenhoorns werd vastgesteld dat de dieren 39.000 jaar geleden nog rondliepen en dus een overlap hebben met onze eigen moderne bestaansgeschiedenis.
Het onderzoek toont aan dat de eenhoorns vooral leefden van knollen. Maar rond 40.000 jaar geleden schommelden de temperaturen fors en dat veranderde grote gebieden snel qua vegetatie. Voor grote planteneters ging de klimaatverandering te snel en zij konden zich niet op tijd aanpassen. Hun uitsterven was onontkoombaar. In diezelfde periode verdween de mammoet, die bovendien ook bejaagd werd door onze voorouders.
6e massa-extinctie
Klimaatverandering en jacht zijn nog altijd van invloed op het voortbestaan van soorten, alleen is de factor mens hierin allesoverheersend geworden. En zo snel als het nu gaat kan geen enkele soort zich aanpassen. De 6e massa-extinctie – grootschalig uitsterven veroorzaakt door de mens – is in volle gang.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel