Uit satellietgegevens blijkt dat er dit jaar in Siberië al 19 miljoen hectare taigabos in rook is opgegaan, ruim 4,5 keer het oppervlak van Nederland. Ook dit jaar slagen de Russische autoriteiten er niet in de bosbranden te stoppen, ten koste van het klimaat, de lokale gemeenschappen en ontelbaar veel wilde dieren.
In Rusland zijn veel grote steden in rook gehuld door megabranden in de noordelijke taigabossen. De branden lijken een jaarlijks fenomeen te worden. Hilde Stroot, hoofd Biodiversiteit van Greenpeace Nederland:
“Het enorme Siberië is een klimaatbrandhaard geworden. Ook in de Amazone en Indonesië staan de bossen in brand – wat moet er nog meer gebeuren voordat de klimaatcrisis wordt aangepakt?”
Grigory Kuksin, hoofd van de Brandbestrijdingseenheid van Greenpeace Rusland:
“De Russische overheid moet snel in actie komen om een einde te maken aan de giftige rook die de steden bedekt. In plaats van te bezuinigen op het bosbeheer moet erin geïnvesteerd worden, om onze gezondheid en ons klimaat te beschermen.”
Bosbranden Siberië in beeld
Bosbranden in de omgeving van de stad Krasnojarsk en de gevolgen ervan werden een week geleden vanuit de lucht gefotografeerd door Julia Petrenko van Greenpeace Rusland:
.
.
Extreme temperaturen
De temperaturen in Siberië en rond de poolcirkel lopen dit jaar op tot extreme, niet eerder gemeten waarden, waardoor alles kurkdroog wordt en ook de permafrost met ongekende snelheid ontdooit. Daarbij komt ook weer veel broeikasgas vrij, zoals methaan en CO2, wat de wereldwijde klimaatverandering nog verder aanwakkert.
De meeste branden vinden plaats in het verre oosten van Rusland en Siberië, maar de effecten zijn ook elders merkbaar. Afgelopen week werden de steden Jakoetsk (in Jakoetie), Ugorsk en Sovetsky (in het Khanty-Mansiysky district) en veel kleinere steden en dorpen getroffen door schadelijke rook. De slechte luchtkwaliteit leidt tot ademhalingsproblemen en belast de luchtwegen, wat tijdens de Covid-19 pandemie nog zorgelijker is dan anders. Mensen en dieren lopen schade op door de extreme luchtvervuiling.
Hoewel sommige door blikseminslag ontstaan beginnen veel branden aan rivieroevers, met kampvuren als oorzaak, aldus Greenpeace. Ook preventief aangestoken vuren, die bedoeld zijn om voortrazende bosbranden de pas af te snijden, lopen vaak uit de hand en vormen ook voor nieuwe brandhaarden.
Ontelbaar veel dieren omgekomen
Greenpeace noemt geen aantallen wilde dieren die inmiddels zijn omgekomen door de branden in Siberië, maar in 19 miljoen hectare land leven dermate veel dieren dat een schatting wellicht onmogelijk is. De aantallen moeten hoe dan ook lopen in de miljoenen of zelfs miljarden, want ieder dier dat omkomt door het vuur is er één, of het nou een mier, slang, wolf of hert is.
.
- Lees ook:
.
Hittegolf Siberië heeft grote impact op globale klimaatverandering
.
Bron:
- Persbericht Greenpeace
©AnimalsToday.nl