Oliegigant Shell heeft een belangrijk obstakel uit de weg weten te werken om over te kunnen gaan tot olie- en gasboringen in het Noordpoolgebied bij Alaska. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft duizenden bezwaren tegen de plannen voor boringen in de Tsjoektsjenzee naast zich neergelegd en het voorstel van het bedrijf goedgekeurd. Voordat Shell mag starten moet er nog wel vergunningen worden afgegeven, maar een belangrijke horde is genomen voor het olieconcern tot zeer grote teleurstelling van natuur- en milieugroepen.
Greenpeace en andere organisaties hebben grote druk uitgeoefend om de boringen in het Noordpoolgebied afgewezen te krijgen, maar het heeft niet mogen baten. De organisaties zijn bang voor ongelukken en vinden de risico’s veel te groot. Wanneer iets zou gebeuren in Alaska kan de schade aan flora en fauna vele malen groter uitpakken dan die bij het ongeluk met de Deepwater Horizon, zo stellen zij. Deze ramp voltrok zich in 2010 in de Golf van Mexico en vijf jaar na dato zijn de schadelijke gevolgen ervan nog iedere dag waarneembaar. Directeur van het WNF, Johan van de Gronden vindt het onverantwoord:
“De natuur in het Arctisch gebied staat zwaar onder druk door opwarming als gevolg van klimaatverandering. Een olielekkage die niet is op te ruimen betekent een ramp voor de toch al kwetsbare natuur en brengt het ecosysteem voor vele decennia ernstige schade toe.”
Susan Murray van de Amerikaanse oceaanbeschermingsorganisatie Oceana verklaarde tegen Reuters:
“Onze regering heeft haastig risicovolle en slecht bedachte exploratie goedgekeurd in een van de meest afgelegen en belangrijke plekken op aarde.”
Deze zomer al boren?
Shell’s woordvoerder daarentegen noemt het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken een “belangrijke mijlpaal”. Het zou zo maar eens kunnen dat deze zomer al kan worden begonnen, mits alle vergunningen op tijd in orde zijn. In 2012 werd mocht Shell boringen uitvoeren in het Noordpoolgebied. Door allerlei technische mankementen kwam het niet zover. Het Amerikaanse minsterie van Binnenlandse Zaken bepaalde toen dat eerst alle veiligheidsproblemen maar moesten worden opgelost. Het Bureau of Energy Management heeft bepaald dat het huidige voorstel voldoet aan de eisen die worden gesteld om het milieu te beschermen.
Greenpeace’ Faiza Oulahsen en één van de bemanningsleden van Arctic Sunrise die gearresteerd werden tijdens protest tegen boringen in het Noordpoolgebied waarschuwt:
“Niet alleen moet die olie in de grond blijven om klimaatschade in de hand te houden, een olieramp in het Noordpoolgebied is onontkoombaar.”
Greenpeace zet de strijd onverminderd door: Save the Arctic.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?