Shells besluit om te stoppen met zoeken naar olie op de Noordpool is fantastisch nieuws voor de natuur. Het concern heeft jaren volgehouden dat het veilig kan boren in een van de laatste wildernissen op aarde. Maar gisteren gooide Shell eindelijk de handdoek in de ring, omdat de olieboringen ten noorden van Alaska te duur zijn en de resultaten tegenvallen.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft vanaf het begin gewaarschuwd dat veilig naar olie boren in het Arctisch gebied, zoals Shell claimt, niet bestaat. Het is technisch onmogelijk gelekte olie op te ruimen in een ruige zee vol ijsschotsen, pakijs en waar het een groot deel van het jaar aardedonker is. Een kleine olievlek kan al snel uitmonden in een ramp voor de unieke natuur met bijzondere dieren, zoals de ijsbeer, de walrus, de Groenlandse walvis en tal van zeevogels. Bovendien moet het grootste deel van de Noordpoololie in de grond blijven om de opwarming van de aarde binnen veilige grenzen te houden.
Opsteker
Gert Polet van WNF:
“Het is veelzeggend dat het grootste bedrijf ter wereld het voorlopig voor gezien houdt met olieboringen op de Noordpool. De financiële risico’s en tegenvallende boorresultaten die Shell als argumenten opvoert, wegen minder zwaar dan de onverantwoorde risico’s voor de natuur die het concern onbenoemd laat. Het vertrek van Shell is een geweldige opsteker voor de miljoenen mensen die hebben geprotesteerd tegen de Noordpoolplannen van Shell. We moeten Arctische olie niet willen, ook niet als de olieprijs weer stijgt. Dat besef zou bij de olie-industrie én overheden eindelijk moeten doordringen”.
Natuurbeschermingsorganisaties waarschuwen al jaren voor de risico’s. In 2012 en 2013 bleken de waarschuwingen terecht. Eerst barstte tijdens tests de beveiligingsklep tegen olielekkages – de blow out-preventer – ‘als een bierblikje’. Een paar maanden later verliep het eerste boorseizoen van Shell rampzalig. Na een reeks fouten en overtredingen met boorschepen sloeg een boorinstallatie tijdens een storm op drift en raakte voor de kust van Alaska aan de grond.
Geldverslindend
De WNF-directeuren in Nederland en Groot-Brittannië riepen deze zomer Shell nog in een brief op om openheid van zaak te geven over de resultaten van de laatste veiligheidstests. Zij schreven verbijsterd te zijn dat Shell ondanks de levensgrote gevaren toch weer begon met de fel omstreden proefboringen in Alaska. WNF-directeur Johan van de Gronden:
“Het is een wanhopige en geldverslindende poging om het fossiele brandstoftijdperk te rekken met mogelijk onherstelbare gevolgen voor de Noordpool”.
Persbericht WNF
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Mooi! Hopelijk komen er op korte termijn wijsheid en inzicht dat men zich echt héél anders op moet stellen en dat gezondheid, duurzaamheid en een leefbare aarde de norm worden. Daadwerkelijk nuttige dingen doen en als gevolg daarvan geld verdienen, dat zou de standaard van bedrijven moeten zijn.