De Nederlandse organisatie ShadowView en de Britse onderzoeker Alasdair Davies zijn de winnaars van de eerste Human Wildlife Conflict Tech Challenge van WILDLABS en WNF. Beide prijswinnaars ontvangen een bedrag van 30.000 euro om hun oplossing voor mens-dierconflicten verder te ontwikkelen en in het veld te testen.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en partner WILDLABS hebben innovatieve denkers met hart voor de natuur uitgenodigd om nieuwe oplossingen te bedenken voor de toenemende (dodelijke) confrontaties tussen mensen en dieren als tijgers, olifanten en ijsberen. De belangrijkste oorzaak van de botsingen is de uitbreiding van menselijke activiteiten die voor steeds kleinere leefgebieden zorgt. Een oplossing is urgenter dan ooit om het draagvlak van de lokale bevolking voor natuurbescherming te behouden.
Er worden wereldwijd al vele maatregelen getroffen om confrontaties met wilde dieren tegen te gaan. Dit varieert van elektrische hekwerken, chilibommetjes, bijen, vuurwerk en schijnwerpers tot voorlichting en planning van landgebruik. Helaas zijn deze maatregelen niet afdoende. Alleen al in India verliezen elk jaar gemiddeld 400 mensen het leven door een confrontatie met een olifant. Op hun beurt doden mensen zo’n 100 olifanten per jaar als vergelding voor de aangerichte schade of uit angst.
Winnende inzendingen
Een internationale jury van experts op het gebied van ‘human wildlife conflict’ (HWC) en technologie heeft de twee winnende inzendingen gekozen uit 47 innovatieve ideeën, afkomstig uit 14 verschillende landen. Uit Nederland kwamen in totaal 7 voorstellen. Het eerste winnende idee is afkomstig van de ShadowView Foundation en is gericht op het tegengaan van conflicten tussen olifanten en mensen. Het andere winnende voorstel komt van Alasdair Davies, dat door een combinatie van infrarood- en thermische sensoren de aanwezigheid van een specifieke diersoort kan detecteren en omwonenden in geval van gevaar kan alarmeren.
Het monitoren van elektrische hekken
De oplossing van Laurens de Groot (ShadowView) en Tim van Dam (The Internet of Life) en Jeroen de Looze is gebaseerd op LoRaWAN™, een telecomnetwerk dat de basis vormt voor The Internet of Things en geschikt is voor langeafstandscommunicatie met weinig vermogen. Door lokaal een op LoRa® gebaseerd privé-netwerk aan te leggen, kan er gebruik gemaakt worden van sensors die de aanwezigheid van olifanten tijdig detecteren. Daarnaast kunnen er sensors worden ingezet om defecten in elektrische hekken te signaleren. Deze hekken zijn bedoeld om olifanten uit bepaalde gebieden te weren en landbouwgrond en lokale bewoners te beschermen. Wanneer een hek wordt beschadigd door olifanten, zetten de sensors een alarmsysteem in werking dat omwonenden via SMS of lichtsignalen waarschuwt.
Koplopers
Jurylid Mohanraj uit India is enthousiast over de mogelijkheden in het veld:
“The Internet of Things is de toekomst. Europa en met name Nederland loopt voorop in de toepassing van deze hypermoderne technologie. De oplossing van ShadowView gaat ons helpen om de verschillende monitoringssystemen die we nu gebruiken te integreren. Ik kijk ernaar uit om deze technologie bij de bescherming van olifanten in India toe te passen.”
Smart Parks
Het winnende voorstel is gebaseerd op de geavanceerde sensoroplossing ‘Smart Parks’. Met Smart Parks geeft ShadowView Afrikaanse wildparken de mogelijkheid om hun grondgebied en wildlife beter te managen en te beschermen. Door het grondgebied van een LoRa® telecommunicatie netwerk te voorzien, kunnen sensor applicaties geplaatst worden die cruciale informatie geven over alles wat er zich binnen een park afspeelt. Met deze oplossing kan een park 24/7 realtime informatie ontvangen over de locatie van wilde dieren, rangers, voertuigen en toeristen. Daarnaast is het mogelijk om vanuit één centrale locatie toegangswegen te bewaken, indringers te detecteren en de infrastructuur van het park te monitoren (watertanks, voertuigen, gebouwen, wegen, hekken).
Om de ontwikkeling van Smart Parks te kunnen voortzetten, is ShadowView op zoek naar financiële supporters. Doneer hier om hen te steunen bij het beschermen van bedreigde diersoorten in Afrika of neem direct contact op met Laurens de Groot.
Volgende stappen
De winnende voorstellen zullen volgend jaar in India getest worden. De winnaars zijn enthousiast over de mogelijkheid om hun ideeën met elkaar te delen en samen te werken om hun oplossingen te versterken. De ontwikkelingen zijn in 2018 te volgen op de website van WILDLABS.
Steun de ontwikkeling van Smart Parks en help ons om technologie in te zetten bij de bescherming van bedreigde diersoorten in Afrika.
Persbericht ShadowView