De Dierenambulance voerde afgelopen woensdagmiddag actie in Den Haag om te voorkomen dat serval Nala afgemaakt wordt. De eigenaar van de in Lexmond ontsnapte en teruggevonden serval wilde het dier niet terug. Gelukkig is er een oplossing gevonden voor Nala.
Gerrit de Boom van de Dierenambulance Vianen en Omstreken zat met de handen in het haar. Hij ving afgelopen zaterdag de in Lexmond ontsnapte serval Nala. Het dier werd via Marktplaats aangeschaft en was pas twee dagen bij haar nieuwe eigenaar toen ze ontsnapte. Een fijne hereniging werd het echter niet. Omdat de serval haar in het gezicht had gekrabd tekende ze een afstandsverklaring. En dus kon Gerrit op zoek naar een nieuw onderkomen. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig.
Euthanasie serval Nala?
Bij Stichting AAP was geen plek. Daar kregen ze het afgelopen jaar 45 verzoeken om servals op te vangen (al jaren is het aantal verzoeken voor het opvangen van servals hoog). De volgende stap voor Gerrit was contact opnemen met de Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO). Aangezien sinds 1 juli van dit jaar de positieflijst in werking is getreden, is te verwachten dat er rekening is gehouden met dieren die vanaf dat moment gedumpt worden of waar afstand van wordt gedaan. Het antwoord kwam er op neer dat het dier ook geëuthanaseerd kon worden.
Dierenambulance naar Den Haag
Voor Gerrit was de maat vol. Samen met zo’n twintig collega’s en twaalf Dierenambulances reed hij woensdagmiddag naar het kantoor van RVO in Den Haag. Niet alleen om te protesteren tegen het feit dat er voor serval Nala geen opvang zou zijn maar ook voor de schrijnende situatie rond de opvang van andere dieren die buiten de positieflijst vallen, waaronder schildpadden.
Punten ter bespreking
Gerrit en zijn collega’s hebben een aantal belangrijke zorgen om te bespreken bij de RVO. Zo is er momenteel te weinig opvang voor dieren die buiten de positieflijst vallen. Ook is er te weinig opvang voor schildpadden. Verder zijn er geen duidelijke richtlijnen voor de hulpverleners op de werkvloer, wat moeten ze bijvoorbeeld doen als je zo’n dier tegenkomt? Bij wie klop je dan aan?
Serval Nala was ook mee naar Den Haag met de Dierenambulance en voor de deur bij RVO werden plastic bakken met schildpadden gezet.
Na enige tijd wachten mocht Gerrit naar binnen voor een gesprek met de directeur van RVO. Dat is naar eigen zeggen een goed gesprek met de belofte dat er naar de zorgen die de dierenambulancemedewerkers hebben geuit gekeken zal worden. Voor serval Nala was er op dat moment nog geen oplossing gevonden maar op de terugweg werd Gerrit gebeld door Dierenambulance de Ronde Venen: Nala mag naar Stichting AAP. Daar is ze inmiddels veilig opgevangen tot grote geruststelling van Gerrit.
Positieflijst
De positieflijst is per 1 juli in werking getreden waardoor het verboden is om onder meer servals te houden, maar er is een overgangsregeling. Als een dier al aanwezig is in Nederland en geboren voor 1 juli 2024 mag hij gewoon blijven leven als huisdier totdat hij doodgaat. Hij mag ook worden verkocht of weggegeven. De nakomelingen van moeders die voor 1 juli drachtig waren mogen ook verkocht of weggegeven worden. Voorwaarden is dat je aannemelijk kunt maken dat het dier op 1 juli al aanwezig was of de moeder voor 1 juli drachtig was. En de eigenaar moet er voor zorgen dat het dier zich niet meer kan voortplanten. Echter, vanuit de overheid is er nog geen duurzame oplossing gevonden voor soortgelijke gevallen als serval Nala. De Dierenambulance vreest een stijging in het aantal gedumpte dieren.
Bron:
- LICG
- Lees ook:
Karen’s blog: Er is een positieflijst en ik hou mijn hart vast
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?