Binnenkort start de tiende campagne van Sea Shepherd in de Zuidelijke Oceaan, Operation Relentless. Kapitein Paul Watson hoopt hierbij op steun van de regering van premier Tony Abbott, al is het maar in gedachten.
Interpol
Na 15 maanden gedwongen op zee te hebben verkeerd om de autoriteiten te ontlopen, heeft Watson eindelijk weer vaste grond onder de voeten. Hij vluchtte uit Duitsland in juli 2012 en schond hiermee zijn borgtochtregeling. Reden hiervoor was dat Duitsland hem wilde uitleveren aan Costa Rica. Dit land heeft, evenals Japan, om zijn uitlevering gevraagd, waardoor Interpol een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd.
Costa Rica en Japan
Vanwege een confrontatie in de wateren van Guatemala tussen Sea Shepherd en een schip met Costa Ricaanse vissers die illegaal haaien ontvinden, meer dan tien jaar geleden, had Costa Rica om de uitlevering van Paul Watson gevraagd. Volgens Watson is dit arrestatiebevel inmiddels ingetrokken, hoewel Costa Rica dit ontkent. De Japanners zouden Watson nog steeds erg graag in handen krijgen. Volgens Watson is dit uitsluitend gebaseerd op politieke motivaties.
Een team van advocaten, waaronder Robert F. Kennedy jr., ondersteunt Paul Watson en Sea Shepherd nu in Seattle, Verenigde Staten, bij de voorbereidingen voor een rechtszaak, aangespannen door Japan. Watson gelooft dat hij hier een eerlijke kans krijgt zijn kant van het verhaal te vertellen en de motieven van de Japanners te ontmaskeren.
Beschuldigd van terrorisme
Een van de rechters noemde de Sea Shepherd-activisten ‘piraten’. De Japanse autoriteiten noemen ze zelfs ’terroristen’.
Paul Watson zegt hierover: ‘Onze methoden zijn niet gewelddadig en zijn dat nooit geweest. In veertig jaar heb ik nooit iemand verwond. We zijn inderdaad agressief, maar op een niet-gewelddadige manier en we grijpen alleen in bij illegale activiteiten, waarbij we niemand verwonden. Tegenwoordig wordt iedereen die iets boycott een terrorist genoemd. Hierdoor wordt de ware betekenis van het woord misbruikt en dat is oneerlijk ten opzichte van de slachtoffers van echte terroristen.’
Tegenstander walvisvaart
Hoewel de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, verklaarde dat de regering Abbott afstand neemt van de acties van Sea Shepherd, denkt Paul Watson dat de Australische regering een uitgesproken tegenstander blijft van walvisvaart.
Internationaal Gerechtshof Den Haag
Watson weet nog niet wat er gebeurt als hij naar Australië afreist. Zijn visum is weliswaar goedgekeurd, maar hij denkt dat het vervolg afhangt van de rechtszaak die Australië heeft aangespannen tegen Japan en die door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wordt behandeld.
Campagne gaat door
De rechtszaak in de Verenigde Staten, waar Watson en zijn advocaten zich nu op richten, kan betekenen dat hij geen deel kan uitmaken van de nieuwe campagne tegen de Japanse walvisvaart, Operation Relentless. Volgens hem heeft dit geen gevolgen voor de uitvoering, aangezien Sea Shepherd Australië de campagne organiseert.
‘We zijn al negen jaar bezig, alle medewerkers en directeuren zijn meer dan capabel genoeg om de campagne zonder mij uit te voeren. En hoe lang kan Japan nog doorgaan met de walisvaart waarmee ze voor miljoenen dollars het schip in gaan? Ons doel is om de Japanse walvisvloot failliet te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat we op de goede weg zijn. We hebben intussen zo’n 6000 walvissen gered van harpoenen en zelfs voorkomen dat er bultruggen zijn gedood, die de afgelopen vijf jaar wel op het quotum stonden.’
Quotum niet gehaald
Watson denkt dat de Japanners minder dan 10% van hun quotum hebben gehaald het afgelopen jaar. Voor de aanstaande campagne hoopt hij op een nog beter resultaat.
‘Hopelijk wordt dit onze laatste campagne en kunnen we daarna achterover leunen en genieten van het feit dat er in de toekomst steeds meer walvissen komen langs de Australische kust. In 1977 kwamen we in actie tegen de Australische walvisvaart. Nu is Australië misschien wel het land dat zich het meest inzet voor walvisbescherming en ik hoop dat Japan ook ooit zover zal komen.’
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?