Sea Shepherd sluit zich aan bij The Great Australian Bight Alliance om actie te voeren tegen geplande olieboringen van BP in de Grote Australische Bocht.

olieboringen BP
© Sea Shepherd

BP wil vier proefboringen doen, zo’n 300 kilometer van de kust van Ceduna in Australië. Het bedrijf verwacht dat de olie in dit gebied van significant belang is voor de wereld.

Samen met The Wilderness Society, Oil Free Seas Kangaroo Island, The Clean Bight Alliance Australia en oudsten van het Mirning- en Kokathavolk, gaat Sea Shepherd het voorstel van BP aanvechten.

Volgens The Wilderness Society is het gebied een van ’s werelds belangrijkste gebieden voor zuidkapers en zeeleeuwen om hun jongen te baren en een veilige haven voor bultruggen, potvissen, blauwe vinvissen en spitssnuitdolfijnen. Een olielek in dit gebied zou dan ook rampzalig en onherstelbaar zijn. Een onderzoeksmodel van The Wilderness Society toont aan dat zelfs een klein olielek al dramatische gevolgen heeft voor de hele zuidelijke kust van Australië.

Peter Owen van The Wilderness Society:

“Het is onaanvaardbaar om zo’n belangrijk stuk natuur, belangrijk voor visserij, toerisme en voor de walvispopulatie, in gevaar te brengen.”

BP’s eerste voorstel werd afgekeurd door The National Offshore Petroleum Safety and Environment Management Authority (NOPSEMA). NOPSEMA was niet overtuigd dat het milieuplan voldeed aan alle wettelijke eisen. BP gaat het plan herzien en wil NOPSEMA bewijzen dat het milieuplan volgens hen wel aan alle eisen voldoet.

BP is verantwoordelijk voor ’s werelds grootste olieramp, met boorplatform Deepwater Horizon. In 2010 lekte 87 dagen lang dagelijks zo’n 100.000 vaten olie in de Golf van Mexico. De gevolgen daarvan zijn nog steeds voelbaar. Nog steeds spoelen er dode dieren aan en worden mensen ziek als gevolg van de olieramp.

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen