Deze zomer kondigde China aan dat schubdieren van de lijst werden gehaald als toegestaan ingrediënt in traditionele medicijnen. Ondanks deze belofte om de handel in schubdieren te verminderen is China er niet in geslaagd deze ook na te komen. De Chinese overheid blijft het gebruik van de schubben voor traditionele medicijnen toestaan. Hierdoor is het schubdier het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld.
Het schubdier staat in China al eeuwenlang op het menu, maar wordt vooral gezien als een medicijn. De gedroogde schalen worden verwerkt tot geneesmiddel tegen diverse kwalen en ziektes zoals hysterisch huilende kinderen, ‘bezeten vrouwen’ en malaria. Voorheen werden er duizenden schubdieren geïmporteerd vanuit onder andere Hongkong en andere havens.
.
.
Wij schreven al meerdere keren over onderschepte ladingen van vele tonnen schubben. Schubdieren zijn dan wel wettelijk beschermd, wat de handel bemoeilijkt, maar helaas betekent dit niet het einde hiervan.
.
.
Schubdieren slachtoffer mazen in de wet
Een verslag van de Environmental Investigation Agency (EIA) toont aan dat het schubdier ook online wordt aangeboden, waaronder via eBay. Ook zijn er veel Chinese websites die de producten direct verkopen. Er zijn nog altijd 221 bedrijven in het bezit van een vergunning voor de verkoop van deze dieren. Daarvan adverteren er 56 openlijk met medische producten die schubdier bevatten, waarvan er in totaal 64 worden aangeboden. Veel hiervan worden ook nog eens gedekt door de verzekering. Als de overheid de bescherming van deze geschubde zoogdieren serieus wil aanpakken, moeten deze mazen in de wet gedicht worden. Chris Hamley, namens de EIA:
“China heeft een aantal halve maatregelen genomen, maar zich niet volledig ingezet om het gebruik van schubdierschalen in medicatie te verbannen.”
Door deze ongecontroleerde handel in schubdieren zijn zij bijna volledig uitgestorven in China. Er wordt geschat dat er in China zo’n 200.000 van deze dieren per jaar worden geconsumeerd. Volgens een verslag van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) is China de eindbestemming van zo’n 71 procent van de ingenomen schubdieren. Daarnaast vormt Vietnam ook een grote afzetmarkt.
Hoewel de voornemens afgelopen zomer veelbelovend waren is er in de praktijk dus weinig gebeurd om de handel in schubdieren terug te dringen. De hoop is dat er door gebruik van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) druk gezet kan worden op China om hun markt beter te reguleren.
Onderstaande video vertelt meer over het leven van deze intrigerende wezens:
.
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap