Wildopvangcentra in Schotland slaan alarm over de enorme hoeveelheid egels die moeite hebben om te overleven. Nog nooit zijn er zo veel Schotse egels binnengebracht als deze september en oktober, vooral veel uitgehongerde dieren. De opvangcentra kunnen de aanvoer van zwakke egels bijna niet aan.
Egels scharrelen ’s avonds en ’s nachts hun maaltje bij elkaar. Overdag zie je ze gewoonlijk niet, en is dat wel het geval, dan is er waarschijnlijk iets mis. Dit najaar worden bij daglicht zo veel voedsel zoekende egels aangetroffen in Schotland dat de wildopvancentra alarm slaan. Volgens de dierenbescherming Scottish SPCA zijn er alleen in september al bijna 300 egels opgevangen. Mike Flynn:
“Omdat dieren die te mager of ziek zijn hun uiterste best moeten doen om voldoende voedsel te vinden voor de winterperiode, zijn ze vaker overdag op pad. Dit is niet normaal en zorgt ervoor dat ze door meer mensen gezien worden, die ons bellen of die ze bij een opvang voor wilde dieren afgeven.”
Op de vraag wat hiervan de oorzaak kan zijn geeft Flynn aan:
“De aantallen zijn absurd, vanwege het weer en late worpen.”
Verdubbeling Schotse egels in nood
Bij de dierenopvang in Clackmannanshire zijn in september en oktober al zo veel egels binnen gebracht, dat maar liefst een derde van de bewoners nu bestaat uit egels. Deze september zijn twee keer zo veel egels gebracht als in 2018 en 2017. Sharon Comrie van de SSPCA geeft aan dat er altijd veel egels zijn, maar september en oktober van dit jaar spannen de kroon. Egels zijn actief tussen april en oktober, in het najaar vetten ze op voor de winter. Comrie:
“In deze tijd van het jaar zijn egels zich aan het voorbereiden op hun winterslaap. Maar sommige jongen die laat zijn geboren, hebben nog niet voldoende vetreserves opgebouwd om de winterslaap te overleven. Door het jaargetijde waarin deze egels arriveren, hebben ze dagelijkse verzorging nodig. Tot het zwaarste deel van de winter voorbij is en ze een gezond gewicht hebben om veilig te kunnen worden vrijgelaten.”
Door de vele egels is ook een enorme hoeveelheid voedsel nodig, wat behoorlijk in de kosten loopt.
Wildopvang Krommenie
Dat er meer hulpbehoevende egels zijn, lijkt niet alleen in Schotland het geval te zijn. Ook Wildopvang Krommenie bemerkt een stijging:
“We zitten nu al op bijna 10 procent meer tegenover vorig jaar, en we moeten nog 2 maanden.”
Men vermoedt dat de droge zomer in combinatie met de plotseling nogal natte periode daarna er mede de oorzaak van is. Veel egels kwamen mager en onderkoeld binnen. Daarnaast zijn er veel kleine egels binnengebracht, waar mensen zich zorgen over maakten.
Dalende populatie
Dat zo veel Schotse egels hulp nodig hebben is extra zorgwekkend, omdat de populatie er al zo slecht voor staat. De egel is in het Verenigd Koninkrijk benoemd tot prioritaire soort, sinds deskundigen een flinke daling in de populatie opmerkten. Menselijk handelen is de voornaamste oorzaak hiervoor, massa’s egels sterven door auto’s en verlies van hun natuurlijke leefomgeving (heggen). Daarnaast vallen verzwakte dieren sneller ten prooi aan roofdieren en niet te vergeten aan bladblazers, die onder heggen in tuinen alsnog iedere potentiële overwinterplek wegblazen.
De British Hedgehog Preservation Society stelt dat het aantal egels sinds 2000 met 50 procent is gedaald op het platteland en met 30 procent in stedelijk gebied. Uit een rapport van Scottish National Heritage (Schots Nationaal Erfgoed) en de Mammal Society (Zoogdiervereniging) blijkt dat de kans groot is dat egels een bedreigde diersoort worden, als de omstandigheden die hun overleven en voortplanting bedreigen niet verbeteren. Het onderzoek uit 2018 schatte de hoeveelheid egels in Schotland op 145.000 en die in het totale Verenigd Koninkrijk op 500.000.
Help de egels
Sarah Robinson van de Scottish Wildlife Trust vertelt in The Times dat iedereen egels kan helpen door heggen te planten en te onderhouden:
“Ook kunnen mensen water en voedsel neerzetten, bij voorkeur katten- of hondenvoer met vlees. Ook schuilplaatsen als houtstapels in de tuin zijn heel welkom.”
De al eerder genoemde gemeentelijke en privé ingezette bladblazers vernielen ook veel potentiële overwinterplekken voor egels, omdat alle blad onder hagen en heggen ‘schoon’ wordt weggeblazen. Laat voor egels ‘rommelige’ plekjes bestaan en hou buren met bladblazers op de hoogte van de aanwezigheid van egels en het risico van bladblazers.
Niet aankomen
Kom je een egel in nood tegen, bel dan met de plaatselijke dierenambulance. Laat opgerolde egels in een hoekje met rust. Ze zijn zeer waarschijnlijk niet dood maar in winterslaap. Vertrouw je het niet? Bel dan eerst de dierenambulance of de dichtstbijzijnde egelopvang.
En misschien is dat wel Wildopvang Krommenie, waar ze regelmatig egeltjes verzorgen:
–
.
- Lees ook:
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde