De Franse dierenrechtenorganisatie L214 heeft schokkende beelden van dierenleed vastgelegd in een Franse varkenshouderij. Varkens die elkaar aanvreten, dode dieren in de hokken en overvolle stallen. Het vlees van de dieren wordt verkocht onder het Nestlé-merk ‘Herta’, dat vrijwel in alle grote supermarkten in het Verenigd Koninkrijk in de schappen ligt. Het merk wordt ook verkocht bij Albert Heijn in Nederland, maar zonder het vlees uit Frankrijk, aldus een AH-woordvoerder tegen AnimalsToday.
Supermarktketen Waitrose in het Verenigd Koninkrijk heeft het vlees van het merk Herta inmiddels uit de schappen gehaald en is een onderzoek gestart. Het merk Herta is voor 60 procent van de Spaanse voedingsbedrijf Casa Tarradellas en voor 40 procent van Nestlé. Actievoerders van de Franse dierenrechtenorganisatie L214 klagen Herta op basis van de videobeelden aan:
“In tegenstelling tot wat het merk belooft, tonen de beelden erbarmelijke omstandigheden voor de varkens, die niet overeenkomen met de wettelijke eisen. Daarom klagen we Herta, het meest verkochte merk in Frankrijk, aan voor dierenmishandelingen én het misleiden van de consument.”
Wanhopige dieren
De beelden zijn dit jaar gemaakt in juni en september. De video toont kannibalisme onder de varkens, dode varkens die liggen tussen hun levende soortgenootjes, overvolle stallen waar varkens over elkaar heen klimmen. Ook is een zeug te zien, die worstelt om op te staan in haar smalle kooi zonder bodembedekking, vervolgens uitglijdt en op zijn minst een van haar biggen plet. Een andere zeug komt vast te zitten in een hartverscheurende poging zichzelf te bevrijden uit een verschrikkelijk krappe kooi.
De teksten zijn in het Frans, maar de beelden spreken voor zich:
.
Een leven van lijden
In de video zijn ook ook meer dan 20 farmaceutische producten te zien, waaronder het in de varkensindustrie veel gebruikte antibioticum colistine. Het wordt gezien als ‘laatste redmiddel’ en supermarkt Waitrose verbiedt leveranciers dit middel te gebruiken. De supermarktketen heeft dan ook de producten van Herta uit de schappen verwijderd.
De varkens in de video hebben gecoupeerde staarten, wat alleen in uitzonderlijke gevallen is toegestaan binnen de EU. Op de beelden is geen stro of andere bodembedekking te zien en de stallen laten geen natuurlijk licht binnen. De dieren zitten onder de stront. Volgens EU-wetgeving moeten de dieren continu toegang hebben tot wroetmateriaal, zoals stro, hooi, hout, zaagsel, of iets dergelijks. Ook het laden van de dieren als ze naar het slachthuis gaan, gaat met grof geweld. Mede-oprichter van L214, Sébastien Arsac, beschuldigt Herta van liegen tegen de consument over het welzijn van de varkens:
“De huisvesting van de dieren is ellendig; het is een leven van lijden.”
Franse varkenshouderijen ‘goed gecontroleerd’
Een woordvoerder van Herta benadrukt in een mail aan The Guardian, dat de houderijen met wie ze zaken doen regelmatig worden gecontroleerd. In 2019 werden in Frankrijk meer dan 120 boerderijen bezocht door Herta-teams en gecheckt op 42 punten. Altijd weer opvallend hoe bedrijven met dit soort uitspraken schokkende beelden graag willen wegschrijven als ‘incidenten’.
Casa Tarradellas verwees The Guardian door naar Nestlé voor commentaar. Nestlé keurt de mishandeling van productiedieren af, maar benadrukte dat zij “slechts een kleine aandeelhouder is” van Herta. Na het verschijnen van dit nieuws in The Guardian kondigde Nestlé aan dat ze deze varkenshouderij gaan onderzoeken en voorlopig de levering van varkensvlees van deze boerderij aan Herta stopzetten.
Bron:
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Deze beelden breken mijn hart letterlijk. Om deze redenen eet ik al jaren geen vlees meer. Waarom hoor ik hier zo weinig over vanuit de Nederlandse regering? Ik snap er niets van ! Dit is vreselijke dierenmishandeling!
Hoe is dit mogelijk in deze tijd? Massaproductie is het niet waard als er zo veel leed bij komt kijken. Dit is niet menselijk te noemen. Dit zijn wezens met gevoel en geen producten of machines. Behandel ze dan ook niet zo!
Gek dat er geen ruimte is voor kritische geluiden. Femke de Haas b.v heeft een slechte reputatie bij apen belangen groepen in het buitenland. Ze kijkt daar alleen maar met Nederlandse ogen naar apen situaties en verlies helemaal het zicht van de lokale regelgeving.
Hallo Jan,
Het is ons niet duidelijk wat je met je reactie wil zeggen. Welke kritische geluiden mis je? En met welke reden meen je Femke de Haas te moeten noemen terwijl dit gaat over de vee-industrie in mede EU-land Frankrijk? Bevalt het je niet dat we in Nederlands misstanden registreren die hemeltergend zijn, wellicht omdat het vingerwijzen is? We zijn heel benieuwd, want je reactie wekt de indruk dat je er dingen bijhaalt die niets met het onderwerp te maken hebben, puur om negatief te willen zijn.
Groet,
Redactie AnimalsToday