Voor de Duitse omroep ZDF heeft Manfred Karremann een indringende documentaire gemaakt over verre veetransporten van vee uit de EU naar Turkije en het Midden-Oosten. Ook hij komt tot de conclusie dat er tijdens de langeafstandstransporten geen enkele controle is op enige vorm van dierenwelzijn.
Het bruin met witte rund in de vrachtwagen ademt zwaar. Het dier ligt op de grond en andere koeien gaan er regelmatig op staan. Na een goede 20 minuten is de koe dood. Dit is een scène die eind augustus 2017 is gedraaid aan de buitengrens van de EU met Turkije. Een uitzondering? Nee. De export van runderen en schapen uit de EU is een dagelijkse gang van zaken. Het belangrijkste exportgebied van levende dieren, naast Turkije, is het Midden-Oosten. Zelfs kalfjes worden vervoerd over afstanden van 3000 kilometer of meer. Na dagen of weken van reizen wacht veel dieren bij aankomst op de bestemming in Turkije of het Midden-Oosten een gruwelijk einde.
Geen regels
Ook tijdens de reis gaat er veel mis. Zo filmde Karremann hoe een gewonde koe aan een voorpoot met een kraan uit de vrachtwagen het schip in wordt gehesen. Door het gewicht breekt de poot. En er is geen enkele controle op dit soort misstanden. De EU heeft naar aanleiding van een petitie die massaal ondertekend werd toegezegd meer in te gaan zetten op dierenwelzijn tijdens langeafstandstransporten. Maar zodra de dieren de buitengrens van de EU verlaten hebben lijken er geen regels meer te gelden.
Manfred Karremann wilde weten of het dierenleed uitzondering is of regel. Een onderzoek van een paar maanden, dat hem van Duitse boerderijen via Bulgarije en Turkije naar Libanon heeft geleid, beantwoordt deze vraag. En het antwoord is angstaanjagend. Bekijk de schokkende documentaire hier.
Wantoestanden
Samen met Eyes on Animals en fotograaf Thomas Schlijper ging Karen Soeters, hoofdredacteur van Animals Today, mee naar de grens Bulgarije-Turkije om met eigen ogen de wantoestanden te zien waar deze transporten mee gepaard gaan. Daar maakten zij de volgende reportage (let op, zeer schokkende beelden):
Bron: ZDF ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
De afschuwelijke praktijken in die hele vee-industrie en veetransport zijn al vele tientallen jaren bekend. Het is en blijft gewoon handel, verkoop en transport van “producten” om veel geld aan te verdienen. Hoeveel bewijs is er nog nodig om in te zien en te erkennen dat dit absoluut niet kan en mag en dit te laten stoppen? Na de gruwelijke bewijzen uit diverse slachthuizen werden zij enkele weken gesloten en kon men vervolgens “met extra toezicht” weer doorgaan in het “vertrouwen dat zij hun leven beteren”. Dat is net zo dom, onwerkelijk en naïef als Robert M. niet te veroordelen maar weer gewoon op een kindercrèche te laten werken nadat hij belooft heeft dat hij geen kinderen meer zal misbruiken. Deze mensen hebben helemaal niets op met dieren, zij zien hen alleen als lastige objecten die niet precies doen wat men wilt, die zwaar mishandeld, verwaarloosd en misbruikt worden en waar men zijn eigen frustratie en liefdeloosheid op kan en blijkbaar mag botvieren.
Wanneer komt er eindelijk eens heldere strenge wetgeving voor alles wat met dieren te maken heeft?
Vervloekt zijn diegenen die dit toestaan en veroorzaken! Van politiek beleid tot en met de vrachtwagenchauffeurs-slachters.
Mensen die vlees eten moeten zich toch zo langzamerhand dood schamen, dat ze hier aan mee werken en dat ewige sorry, ik wist dat niet, is langzamerhand ook niet meer te geloven.
De mens heeft geen recht op vlees, het is een keuze.
Zelfs de reguliere geneeskunde schrijft vaak nog voor dat je vlees en zuivel moet eten, voor je eiwitten zogenaamd en dat terwijl er genoeg alternatieven zijn en dat wij veel te veel eiwitten binnen krijgen.
Het eten van vlees is het innemen van negatieve energie, vandaar dat je na het eten van veel vlees je zo lamlendig voelt.
Dit mag toch niet zo doorgaan.