Recent verschenen undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie GAIA onthullen opnieuw de schokkende realiteit van bontfokkerijen. Ondanks toenemende verboden op bontproductie in EU-lidstaten tonen de beelden, gefilmd in Polen, ernstige dierenmishandeling. Dieren leven in smerige, kleine kooien, lijden aan verwondingen en worden op gruwelijke wijze gedood. GAIA roept op tot een Europees verbod op de handel in bontproducten.

schokkend
Wasbeerhond, veelal verwerkt in jaskragen | Foto: publiek domein

De undercoverbeelden tonen nertsen en wasbeerhonden opgesloten in metalen kooien van minder dan één vierkante meter, zonder beschutting of bewegingsruimte. De vloer is gemaakt van tralies, dit betekent dat de dieren geen vlakke ondergrond hebben. Dit verwondt hun poten, wat leidt tot chronische pijn en infecties. De beelden tonen daarnaast extreem obese dieren die moedwillig overvoerd worden om een grotere vacht te krijgen, ook dit veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen. Aangezien de dieren hun natuurlijke gedrag – zoals rennen, graven of zwemmen – niet kunnen vertonen, laten veel dieren tekenen van zelfverminking en stress zien. Denk hierbij aan obsessief rondjes draaien en in extreme gevallen zelfs kannibalisme.

Let op: de video bevat schokkende beelden

Naast de erbarmelijke leefomstandigheden is de doding van de dieren ook een afschuwelijk proces. Wasbeerhonden worden bruut uit hun kooien gesleurd en in het zicht van hun soortgenoten anaal geëlektrocuteerd – een illegale, maar nog steeds gangbare praktijk.

Europees bontverbod groeit, maar handel floreert

In bijna alle EU-lidstaten is bontproductie inmiddels verboden of beperkt. Dit is deels gerealiseerd door het Europese burgerinitiatief ‘Fur Free Europe‘ (2023). Dit initiatief verzamelde meer dan 1,7 miljoen handtekeningen om een einde te maken aan de schokkende bontindustrie in Europa. Animals Today schreef hier destijds een uitgebreid artikel over:

Bontproductie is dus verboden, maar de handel in bontproducten blijft bestaan. Dit betekent dat de wrede praktijken in bontfokkerijen gewoon blijven doorgaan, is het niet in Europa dan wel in andere niet-EU landen. Verder blijkt uit opiniepeilingen van dierenrechtenorganisatie Fur Free Alliance dat driekwart van de Europeanen wil dat de verkoop van bont verboden wordt. Ondanks de toenemende maatschappelijke weerstand blijven luxe merken zoals Louis Vuitton en Dior toch bont verkopen.

Bontverkoop in Nederland: legaal maar omstreden

Nederland heeft bontproductie sinds 2021 volledig verboden. Hiermee werd een einde gemaakt aan de laatste bontfokkerijen, die in 2020 versneld moesten sluiten vanwege COVID-19. Ondanks dit bontverbod blijft de verkoop van bont in Nederland legaal, waardoor bontproducten nog steeds in winkels en online worden aangeboden. Hierdoor blijven Nederlandse consumenten, vaak onbewust, bijdragen aan het leed van dieren op Europese en internationale bontfokkerijen.

schokkend
Tas gemaakt van poolvosbont met een zilvervos hoofd | Foto: publiek domein

De Europese bontindustrie krimpt snel: in tien jaar tijd is de bontproductie met vijfenzeventig procent gedaald. In 2023 stierven echter nog steeds 7.000.000 dieren voor hun vacht, waaronder 6.000.000 nertsen, bijna 400.000 vossen en 50.000 wasbeerhonden. In China, ’s werelds grootste bontproducent, daalde de bontproductie vorig jaar met de helft. Ondanks de afname blijven het schokkende aantallen. Er is nog steeds een lange weg te gaan om zowel de productie als de handel van deze industrie volledig te verbannen.

Bontfokkerijen vormen ook een gezondheidsrisico

Naast het dierenleed vormen bontfokkerijen een bedreiging voor de volksgezondheid. Tijdens de COVID-19-pandemie werden honderden bontfokkerijen getroffen door het virus. Hierbij droegen de dieren weer nieuwe varianten over op mensen. In oktober 2024 werd in een Italiaanse bontfokkerij opnieuw een uitbraak vastgesteld. De intensieve en onhygiënische omstandigheden op bontfokkerijen maken ze tot een broedplaats voor zoönotische ziekten.

GAIA roept de Europese Commissie op om de handel in bontproducten volledig te verbieden. Ann De Greef, algemeen directeur van GAIA:

“Europa mag geen medeplichtige meer zijn van deze industrie . We hebben de bontproductie in veel landen verboden, nu is het tijd om ook de handel in bont te stoppen.”

De organisatie roept consumenten op om merken die bont verkopen te boycotten en bewust te kiezen voor diervriendelijke mode. Met de groeiende steun voor een bontvrij Europa, zowel onder burgers als binnen de politiek, is de tijd rijp om een einde te maken aan deze gruwelijke industrie. Dieren verdienen bescherming, geen exploitatie voor de mode.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Savannah Drenth