Afval… Hoe vaak denk je bij jezelf: “Hoeveel heb ik vandaag eigenlijk weggegooid?” Hoogstwaarschijnlijk zelden. En waarom zou je ook? Wij zijn gewend te leven in een wereld waar de meeste dingen nu eenmaal het predicaat “wegwerp” hebben. Maar natuurlijk heeft dat consequenties. Hele grote, onbedoelde consequenties.
Hoe groot deze consequenties zijn, laat een schokkende animatie, gemaakt door NASA in samenwerking met de NOAA, zien. In de laatste 35 jaar alleen, is de hoeveelheid afval in de oceanen uitgegroeid tot complete drijvende eilanden en plastic soep, met als triest hoogtepunt, de Great Pacific garbage patch.
The Great Pacific garbage patch infographic, klik op foto voor groter formaat
Waar al dit afval vandaan komt? Tachtig procent komt van land, waarvan rond de negentig procent in de vorm van plastic. Maar dat kan niet verrassend zijn wanneer we ons realiseren dat de afgelopen 30 jaar de productie van plastic is toegenomen met 620%, goed voor 300 miljoen ton op jaarbasis. Het voortbestaan van 700 zeediersoorten wordt inmiddels direct bedreigd door (plastic) vervuiling.
This is how garbage islands have formed in the last 35 years
Recycling
Negentig procent van al het afval, dat in zee drijft, is plastic, zoals eerder hierboven gezegd. Maar slechts vijf procent van al het plastic dat wordt geproduceerd, wordt gerecycled. Op dat gebied is dus nog een enorme slag te slaan. Het “wegwerp”-principe moet zo snel mogelijk tot het verleden gaan behoren. Wat kun je zelf doen? Geen plastic tasjes meer aan nemen in de winkel bijvoorbeeld, maar een boodschappentas meenemen en waar mogelijk, alleen statiegeldverpakkingen en navulverpakkingen aanschaffen. En zo zijn er nog veel meer relatief, kleine en simpele dingen die je kunt doen om je steentje bij te dragen. Neem maar eens een kijkje op de volgende websites:
My Plastic Free Life
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Het menselijk gedrag kenmerkt zich helaas niet door wijsheid, ethiek en duurzaamheid. In al zijn vermeende intelligentie is de mens het enige wezen dat zijn eigen leefomgeving én die van alle andere leven op deze prachtige aarde steeds verder vervuilt en vernietigt. Ondanks dat we eigenlijk al lang weten dat we niet zo door moeten en kunnen gaan sluiten we ogen en oren en steken de kop in het zand om de werkelijkheid maar niet onder ogen te zien en lekker koppig en hardnekkig door te gaan op de ingesleten destructieve weg. Vooruitgang gaat uiterst langzaam, maar gelukkig zien we ook goede ontwikkelingen die 10 jaar geleden nog niet verwacht werden. Laten we hopen dat de mens nog tijdig zijn gedrag drastisch omgooit en niet wacht tot het te laat is. Het is reeds 1 minuut voor 12!