Vandaag presenteert een samenwerking van internationale dierenbeschermingsorganisaties tijdens de vergadering van de EU Landbouwraad in Brussel een nieuw schokkend onderzoek naar het dierenwelzijn tijdens verre veetransporten naar landen buiten de EU. Het onderzoek, waarvoor gedurende 8 maanden undercoverbeelden zijn gemaakt van het transport en de slacht van Europese dieren naar het Midden-Oosten, Turkije en Noord-Afrika, toont de stelselmatige overtredingen van de EU regelgeving voor dierenwelzijn. De beelden tonen o.a. hoe Europese stieren aan één poot worden opgehangen alvorens onverdoofd te worden geslacht in Turkije, het routinematig gebruik van elektrische prikstokken op Europese koeien, en uitgeputte en volledig in uitwerpselen besmeurde dieren op transport naar Turkije. Vijf internationale dierenbeschermingsorganisaties waaronder Compassion in World Farming (CIWF) luiden de noodklok en eisen een maximale transportduur van 8 uur, strengere controles tijdens transporten zowel op de weg als over zee, en betere bescherming van Europese dieren ook buiten de EU.
Elk jaar worden ruim 2 miljoen Europese runderen en schapen naar landen buiten de EU vervoerd. Volgens het gerechtshof van de EU gelden de EU regels voor dieren op transport ook in landen buiten de EU. Het onderzoek toont aan dat Europa deze regels niet handhaaft. Dieren worden op grote schaal onder vreselijke omstandigheden vervoerd en geslacht. Het onderzoek, uitgevoerd in de periode juni 2016 tot februari 2017, toont de mishandeling van dieren uit Frankrijk, België, Spanje, Portugal, Ierland, Roemenië, Hongarije, Tsjechië en Litouwen die vervoerd worden naar landen buiten de EU, zoals Turkije, Israël, Palestina, Libanon en Egypte.
Misstanden die het onderzoek toont, zijn onder andere:
- Europese stieren die op brute wijze met touwen worden vastgebonden voordat hun keel wordt doorgesneden in Turkije
- Hongerige kalveren op transport die roepen om hun moeder
- Lange lijdensweg van dieren in slachthuizen in Turkije, Palestina en Egypte
- Wrede behandeling van schapen voor en tijdens de slacht in Jordanië en Palestina
- Vreselijke kwellingen van dieren met elektrische prikstokken voordat ze opgehangen en geslacht worden in Libanon
De samenwerkende internationale dierenbeschermingsorganisaties, Eurogroup for Animals, Animals International, AFW-TSB, Eyes on Animals en CIWF, voeren al langere tijd campagne voor een einde aan deze vreselijke transporten onder de naam #StopTheTrucks (www.stopthetrucks.eu). De internationale petitie is inmiddels ruim 700.000 keer ondertekend. CIWF Nederland hing als onderdeel van deze campagne vorige week schokkende actieposters in bushokjes door heel Nederland.1
Compassion in World Farming
Compassion in World Farming (CIWF) is lid van Eurogroup for Animals, de samenwerking van internationale dierenbeschermingsorganisaties in Brussel. CIWF is een internationale dierenbeschermingsorganisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.
Persbericht CIWF
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
hoe kan men de mensen tot rede brengen, nooit een mens of dier aandoen wat je zelf niet wil
Hebben die mensen geen schrik van de weerbots ?
Die duivels die dat dierenleed veroorzaken,moeten het zelfde aangedaan worden. Nederland moet een verbod op transporten naar buitenland aangaan. Ook moet het halal slachten verboden worden in Nederland. Dus pvdd er is genoeg te doen!@
Els, dat is te simpel gesteld, dat er een eind moet komen aan ver diertransport ben ik met je eens, maar een totaal exportverbod is onzin, dieren uit het zuiden en oosten die naar België of Duitsland vervoerd worden zijn vaak veel korter onderweg als van zuid naar noord Nederland.
Hopelijk waren er toch nog wat meer in de zaal, want op de foto is de zaal leeg.
Ben een groot voorstander van CIWF, maar een duurzame en gezonde veehouderij bestaat niet.