Sinds 2009 is het aantal olifanten in Selous, één van de grootste wildreservaten ter wereld, met zo’n 66% gedaald door stroperij. De stropers hebben het voorzien op het ivoor.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en TRAFFIC (een onderzoeks- en monitoringsorganisatie op het gebied van wildlife) hebben geschokt gereageerd op de cijfers die de overheid van Tanzania naar buiten hebben gebracht.
“Dit wildreservaat en ook nog Unesco Werelderfgoed had ooit de op één na grootste olifantenpopulatie van Afrika. Nu zijn er nog amper 13.000, terwijl dit er in 2009 nog bijna 39.000 waren. Dit is een zeer alarmerende situatie”, aldus Christiaan van der Hoeven van het WNF.
In het Ruaha-Rungwe gebied, een streek ten westen van Selous, is de situatie ook zeer ernstig. Sinds 1990 was de populatie daar gestegen van 12.000 exemplaren naar 31.000 dieren in 2009. Sindsdien is het aantal olifanten ook hier gekelderd door de stropers, van 31.000 naar 20.000: een daling van 36,5%.
Het WNF en TRAFFIC roepen het parlement van Tanzania op, topprioriteit te maken van de stroperij en illegale handel. Het land doet te weinig om de grote ladingen ivoor te onderscheppen. Volgens het monitoringssysteem ETIS (Elephant Trade Information System) slaagt Tanzania er slechts vijf van de achttien keer in om een grootschalige inbeslagname te doen. De dertien overige ladingen zijn pas in Azië onderschept. uit het onderzoek blijkt dat 43 ton aan slagtanden in beslag is genomen, afkomstig van 4.000 olifanten.
Toerisme en natuurbescherming
Volgens het WNF heeft Tanzania er meer belang bij om de natuur te beschermen. Toeristen brengen veel geld in het laatje, de meesten komen vanwege de natuur naar dit Oost-Afrikaanse land. Zo brachten zij in 2012 een recordbedrag van 68 miljoen dollar binnen.
Over twee weken, op 12 en 13 februari, organiseert Groot-Brittannië een internationale conferentie over het aanpakken van wildlife crime.
Bron: WNF.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?