Nieuw onderzoek onthult de ellende van krokodillen die worden uitgebuit voor hun huid op Australische krokodillenfokkerijen. Beelden tonen hoe krokodillen worden verminkt en gestoken met een schroevendraaier, op fokkerijen die eigendom zijn van de Franse modehuizen Hermès, Louis Vuitton en leveranciers daarvan.
Schokkende nieuwe beelden die aan het Kindness Project zijn verstrekt door het Farm Transparency Project laten de erbarmelijke omstandigheden zien waaronder Australische zoutwaterkrokodillen gevangen worden gehouden. De beelden tonen krokodillenfokkerijen met krokodillen die opgesloten zitten in krappe kooien of kleine betonnen putten gevuld met smerig water voordat ze worden geëlektrocuteerd, versleept en verminkt – soms terwijl ze nog bij bewustzijn zijn. Op de beelden is te zien hoe een dier probeert op te staan nadat een arbeider met een mes de achterkant van zijn nek heeft opengesneden en een schroevendraaier in zijn schedel heeft gestoken in een poging zijn hersenen te beschadigen. Mimi Bekhechi, campagneadviseur van PETA:
“Deze beelden, die eruitzien alsof ze rechtstreeks uit een horrorfilm komen, bevestigen nogmaals wat we al weten: de exotische huiden-industrie is bloederig en wreed. Het is hoog tijd dat Hermès stopt met het fabrieksmatig fokken van wilde dieren en zich aansluit bij Chanel, Jil Sander en de vele andere ontwerpers die zich afkeren van dierenhuiden ten gunste van innovatieve, ethische en duurzame materialen waarvoor niemand heeft geleden onder afschuwelijke omstandigheden en een gewelddadige dood heeft ondergaan.”
Bekijk de schokkende beelden hieronder (alleen op Vimeo te bekijken indien ingelogd):
Krokodillenfokkerijen Australië leading
Alix Livingstone, campagnedirecteur van Kindness Project:
“Recente beelden hebben bewezen dat zelfs de veronderstelde hoogste normen op het gebied van welzijn krokodillen niet kunnen beschermen tegen afschuwelijke leefomstandigheden en slachting. Het is van het grootste belang dat we een sterk signaal afgeven dat onze waardevolle wilde dieren geen objecten zijn die kunnen worden verhandeld omwille van de eisen van luxe mode.”
Zoals Kindness Project opmerkt, ‘neemt Australië 60 procent van de wereldwijde handel in krokodillenhuiden voor zijn rekening, waarvan twee derde afkomstig is uit het Northern Territory, waar deze beelden zijn opgenomen’. Men voegt eraan toe dat, ondanks het feit dat ze een natuurlijke levensverwachting van 70 jaar hebben, krokodillen die voor de mode worden gebruikt met geweld worden afgeslacht als ze nog maar twee of drie jaar oud zijn en dat er tot wel vier krokodillen nodig zijn om slechts één Hermès Birkin-tas te maken.
Wreedheden
PETA US werd in 2015 aandeelhouder van Hermès na wreedheden aan het licht te hebben gebracht in reptielenfokkerijen in Texas en Zimbabwe, die leverden aan een looierij die eigendom is van Hermès. In 2016 liet een reportage van PETA US het lijden van jonge struisvogels bij een leverancier van Hermès zien en in 2017 toonde een reportage in Vietnam krokodillen die werden opgesloten in grimmige betonnen stallen met onhygiënische bassins en werden onderworpen aan een gewelddadige dood.
PETA – wiens motto deels luidt ‘dieren zijn niet van ons om te dragen’, merkt op dat natuurbeschermers hebben gewezen op het risico van het veroorzaken van toekomstige pandemieën door de handel in exotische huiden. PETA blijft Hermès oproepen om krokodillenhuiden en andere exotische huiden de rug toe te keren.
Bron:
- Persbericht PETA
- Lees ook:
.
Australische krokodillen hebben een gruwelijk leven voor Hermès handtas