Dat plastic overal is, blijkt wel. In een nieuwe publicatie in het tijdschrift Royal Society Open Science is te lezen dat er in de hele oceaan geen plek meer vrij is van plastic afval. Zelfs op de diepst bekende plek in de oceaan, de Marianentrog op 11 km diepte, bleken alle onderzochte dieren plastic te hebben ingeslikt. Ons afval reikt dus tot de allerdiepste mariene ecosystemen van onze aarde.
We produceren jaarlijks tonnen plastic (ca. 322 miljoen ton) en daarvan komt een schokkend deel in de oceaan terecht. In 2010 kwam er tussen de 4,8 en 12,7 miljoen ton plastic in de oceaan terecht. Het World Economic Forum schat dat er totaal zo’n 150 miljoen ton plastic in de oceaan drijft. Dat neemt alleen maar toe, nu de economie toeneemt in de meest vervuilende landen (China, Indonesië, India en Vietnam). De gevolgen voor het leven in de oceaan zijn natuurlijk enorm.
De meeste onderzoeken richten zich op de gevolgen van plastic vervuiling aan het zeeoppervlak. Deze zijn desastreus: een zeeschildpad heeft 22% meer kans om te sterven bij het binnenkrijgen van slechts 1 stukje plastic. Ook koraal wordt ziek van het plastic. Maar ook voor de diepzeedieren is plastic in zee rampzalig.
Op de diepste plekken
Om de gevolgen voor diepzeedieren te onderzoeken, bracht de onderzoekers op een aantal diepste plekjes in de oceaan. Waaronder de Peru-Chilitrog (8.000 meter diep), de Nieuwe Hebriden-trog (7.000 meter diep) en de Marianentrog. Deze laatste is het diepste plekje op aarde, van wat bekend is, met een diepte van 11 kilometer. Troggen zijn smalle, diepe kloven in de zeebodem. Op deze extreem diepe plekken onderzochten ze kleine, garnaalachtige diertjes en veel van deze diertjes bleken plastic te hebben ingeslikt. Van de onderzochte diertjes in de Nieuwe Hebriden-trog bleek ‘slechts’ de helft plastic te bevatten, terwijl in de Marianentrog elk dier plastic bevatte. De onderzoekers vonden in hun kleine lijfjes stukjes synthetische vezels en microplastics. Wat de gevolgen hiervan zijn voor de diertjes, weten de onderzoekers niet. Maar ze geven wel aan dat de situatie zeer ernstig is.
“We veronderstellen dat de fysieke gevolgen die bekend zijn bij dieren die in ondiepere ecosystemen leven zich waarschijnlijk ook zullen voordoen bij diepzeedieren.”
Microbeads
In duizenden verzorgingsproducten zitten microbeads of microplastics, minuscule korreltjes plastic. Deze komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht, waar ze er niet uit kunnen worden gefilterd. Zo belanden ze in zee, waar zeedieren ze binnenkrijgen. Het is echter eenvoudig om plasticvrije cosmeticamerken aan te schaffen.
Bronnen:
©Animals Today