Een transportschip met 16.000 dieren kan door de dreiging in de Rode Zee niet verder varen. Aan boord bevinden zich vooral schapen, op veetransport van Australië naar Israël. In de laadruimte loopt de temperatuur op tot 40 graden, maar door quarantaineregels mogen de dieren niet van boord gehaald worden.
Het schip is al onderweg sinds 5 januari, dus de ellende aan boord met 16.000 dieren moet inmiddels onvoorstelbaar zijn. Het lot van de schapen in Israël is duidelijk, daar wacht ze onverdoofde slacht omdat het geloof dat voorschrijft. Voorafgaand aan deze religieuze vorm van geweld tegen dieren zijn ze niets meer dan handelswaar. Keer op keer blijkt hoe gruwelijk de situatie is aan boord van deze transportschepen, volgepropt met dieren. Maar ze blijven varen, hoe hard het protest ook klinkt.
.
Schip aan ketting vanwege gruwelijk schapentransport (video)
16.000 dieren mogen niet van boord
Ieder schip in de Rode Zee met Israël als bestemming loopt momenteel de kans op beschietingen door Houthi-rebellen in Jemen. Door die dreiging besloot Australië de MV Bahijah met 16.000 dieren terug te roepen, maar vanwege strenge quarantaineregels mogen de schapen niet van boord. Strikte bioveiligheidswetten verbieden dat de dieren opnieuw de kudde binnenkomen. Ze zouden aan land direct geslacht moeten worden.
De nieuwe eigenaren in Israël willen nu dat er meer voer aan boord komt, zodat het vrachtschip via ‘De Kaap’ kan varen. Deze omweg langs de zuidpunt van Afrika houdt in dat de schapen een afschuwelijk lange zeereis moeten ondergaan op het zuidelijk halfrond, waar het op dit moment zomer is. Bij Australië kunnen temperaturen oplopen tot 45 graden, zo luidt de verwachting. De reis via Afrika betekent 60 dagen verblijf in een ‘snikheet en stinkend ruim’, aldus parlementslid Josh Wilson namens de stad Fremantle, waar de schapen ingeladen zijn:
“Ik kan dit niet rijmen met het dierenwelzijn zoals Australiërs dat graag zien.”
Dierenbeschermingsorganisatie RSPCA Australia is ook fel tegen de reis om ‘De Kaap’:
“Het dreigement van de [vee-]industrie om de dieren opnieuw te exporteren is roekeloos, onverantwoordelijk en harteloos en geeft prioriteit aan hun winst boven het welzijn van deze dieren, die nu in levensgevaar verkeren.”
Overal waar oorlog is worden dieren het slachtoffer. Ook deze 16.000 dieren vallen onder de categorie oorlogsdieren, die de dupe zijn van menselijk handelen.
Bronnen:
- Animals Australia/Vimeo
- Bloomberg
- Nu.nl
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?