Bijna 200 landen hebben eerder deze maand gestemd voor strengere handelsregels om tientallen soorten schildpadden te beschermen. Miljoenen schildpadden zijn het slachtoffer van Westerse verzamelaars, belanden als voedsel in Aziatische restaurants of worden gebruikt in zogenaamde verjongingsdrankjes voor mensen op zoek naar de eeuwige jeugd.
De nieuwe handelsregels werden besproken in het ‘Convention on Trade in Endangered Species’ (CITES) in Bangkok. “Net op tijd”, vindt Dr. Sandra Altherr de nieuwe voorschriften. Altherr, bioloog bij de German Wildlife Group, vertelt dat de schildpadden morgen weer op de markt liggen, bij grote beurzen zoals ’s werelds grootse reptielen-fair in Duitsland. Hier wordt gemakkelijk 10.000 euro voor een schildpad gevraagd. Schildpadden hebben een lange levensduur maar zijn traag in voortplanten. “Zij kunnen de snelle handel in hun soort dan ook niet bijhouden”, aldus Altherr.
In Oost Azië is de schildpad al zo goed als uitgestorven in het wild. Door de farmaceutische- en restaurant-industrie is de vraag naar schildpadden net zo hard gestegen als de economische groei, met miljoenen consumenten méér op de markt.
Het vermogen van schildpadden om oud te worden wordt in de farmaceutische markt uitgebuit voor medicijnen. Ook hun hele verschillende uiterlijke kenmerken en mooie schilden maken de dieren geliefd bij verzamelaars, waardoor meer en meer soorten aan het uitsterven zijn, en de schildpadden steeds zeldzamer worden.
De handel in schildpadden is grotendeels illegaal, waarbij veel van de dieren de reis al niet overleven. Desondanks wordt er nog veel illegaal geëxporteerd vanuit Azië omdat de toezichthouding tekort schiet. Jagers die de schildpadden vangen maken gebruik van een ‘boom-and-bust’ strategie, wat inhoudt dat één soort bijna helemaal wordt uitgeroeid voordat zij verdergaan naar de volgende soort. Deze gewoonte verspreid zich nu van Azië tot de rest van de wereld en heeft cruciale gevolgen voor de schildpaddensoorten in het wild. Ook het snelle verlies van leefomgeving zorgt ervoor dat de schidlpad nu behoort tot de meest bedreigde gewervelde dieren.
Dankzij de nieuwe regels zal het illegaal handelen in deze dieren voor verzamelaars, medicijngebruik of als maaltijd worden teruggebracht, al blijft controle nog steeds erg moeilijk volgens Altherr. Gelukkig zijn er bijna 200 landen die samenspannen om het uitsterven van de schildpad te voorkomen en in te grijpen.
Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk