Tijdens de zomer van 2020 woekerden enorme bosbranden door Australië. Daarbij werden meerdere eieren van de Manning River-schildpad gered. Nu hebben natuurbeschermers, meer dan twee jaar later, tien jonge schildpadden uitgezet.
De Manning River-schildpad (Flaviemys purvisi) is een 55 miljoen jaar oude soort, die leeft in – de naam doet het al vermoeden – de Manning River in North South Wales, Australië. De schildpad is endemisch, wat betekent dat deze nergens anders ter wereld voorkomt. Helaas is het ook één van de meest bedreigde reptielen van Australië. Het dier kan namelijk alleen leven in het stroomgebied van de Manning River. Deze zoetwaterschildpadden zijn te herkennen aan hun korte nek, die voorzien is van een opvallende gele streep die doorloopt over de wangen.
De bosbranden in Australië in de zomer van 2020 waren in het bijzonder verwoestend. Meestal verbrandt er minder dan 2 procent van de bossen, maar nu brandde er – mogelijk door klimaatverandering – tien keer zoveel af. Gelukkig voor de hulpeloze Manning River-schildpad eieren schoot de natuurbeschermingsgroep Aussie Ark te hulp. In 2018 begonnen zij met het eerste kweekprogramma van deze soort.
.
Meer dan 20 procent bossen verloren gegaan door bosbranden Australië
.
De tien uit de bosbranden geredde schildpadden waren afkomstig uit een bewaakt nest van dit programma. Voordat de dieren werden uitgezet werden zij goed in de gaten gehouden. Pas toen de omstandigheden van het habitat qua voedsel- en nestmogelijkheden ideaal waren, werden zij vrijgelaten in het wild. Directeur van Aussie Ark, Tim Faulkner:
“Dit is waar het programma om draait: een bedreigde soort redden en terugbrengen naar het wild. Om ze de rivier in te zien zwemmen zal ik niet snel vergeten.”
Normaal gesproken zijn het echter niet zozeer bosbranden maar een ander gevaar dat op de schildpadden loert. Vossen, wilde varkens en goanna’s jagen op de vrouwtjes die aan land komen om eieren te leggen. Als gevolg hiervan zijn er vrijwel geen jonge Manning River-schildpadden. Daarnaast heeft de soort te maken met vernietiging van habitat, ziekten en concurrentie van de Macquarie-schildpad (Emydura macquarii).
Binnenkort zullen er nog tien schildpadden aan de populatie worden toegevoegd, afkomstig van een groep die tussen maart en april dit jaar uit het ei is gekropen. Aussie Ark hoopt er op korte termijn nog meer vrij te kunnen laten, naarmate hun kweekprogramma wordt uitgebreid.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap