Nog niet zo lang geleden werd een schildpad gevonden die een maand lang vreemde plastic voorwerpen uitpoepte. Dit verontrustende verhaal is een van de vele onderwerpen die onlangs werden besproken op de vijfde International Marine Debris Conference in Honolulu, Hawaii.
Op deze vijfde International Marine Debris Conference kwamen ’s werelds deskundigen op gebied van plasticvervuiling bijeen. Er is een alarmerend nieuw rapport uitgebracht, waaruit blijkt wat tientallen jaren van plasticvervuiling in onze oceanen de zeeschildpadden heeft aangedaan.
Een van de meest zorgelijke verhalen uit het rapport was te lezen in de Marine Turtle Newsletter van Seaturtle.org. Hierin werd verteld dat een groene zeeschildpad zoveel zee-verontreiniging had binnengekregen, dat het een maand lang plastic poepte.
De schildpad werd in 2009 gered, nadat mariene biologen van Melbourne Beach in Florida merkten dat de schildpad problemen leek te hebben bij het verteren van voedsel. Nadat ze een groot stuk plastic hadden verwijderd uit het darmkanaal, vonden ze nog een maand lang tot 74 vreemde voorwerpen in de ontlasting van de schildpad.
Deze objecten omvatte onder meer vier soorten latex ballonnen, vijf verschillende types touw, negen verschillende soorten zacht plastic, vier verschillende types harde kunststof, een stuk tapijtachtig materiaal en twee grote teerballen.
Hoewel deze schildpad werd gered, is het verhaal representatief voor het groeiende probleem voor zeeschildpadden in onze wereld. Deze wezens zien gemakkelijk kunststoffen aan voor voedsel, zoals kwallen. Volgens het rapport heeft ongeveer de helft van alle onderzochte zeeschildpadden plastic binnengekregen.
We bedienen onszelf steeds meer van plastic voor eenmalig gebruik, dat gedachteloos wordt weggegooid. Dit plastic komt terecht in de kolkende stromingen van oceanen over de hele wereld. Volgens het rapport worden elke dag meer dan 1 miljard plastic zakken voor eenmalig gebruik gratis weggegeven. Hoewel het rapport schat dat slechts 0,2 tot 0,3 procent van de kunststofproductie uiteindelijk in de oceaan terechtkomt, hoopt het zich in een alarmerend tempo op. In de jaren ’60 van de vorige eeuw was minder dan 1 procent van ons afval plastic. Maar vandaag de dag omvat plastic tot 80 procent van al het afval dat zich ophoopt op het land, aan de kusten, aan de oppervlakte van de oceaan of op de zeebodem.
“Vorig jaar heb ik in slechts een minuut 76 plastic zakken in de oceaan geteld, terwijl ik op de boeg stond van onze boot voor zeeschildpaddenonderzoek op zee in Indonesië,” zei Dr Wallace J. Nichols, co-auteur van het rapport. “De wetenschap is glashelder: zeeschildpadden en plasticvervuiling mengen niet goed. Zeeschildpadden hebben de afgelopen 100 miljoen jaar gezworven in zeeën die vrij waren van plasticvervuiling en nu zijn ze helaas het boegbeeld voor de gevolgen van onze wegwerpmaatschappij op bedreigde diersoorten.”
Natuurlijk zijn zeeschildpadden niet de enige zeedieren die gevaar lopen door plastic. Plastic afval verstrikt zeezoogdieren zoals zeehonden, en er worden vaak kunststoffen ontdekt in de magen van walvissen, dolfijnen en vissen. Micro-plastic hoopt zich ook op in weekdieren en schaaldieren.
In een poging om aan oplossingen te werken voor deze problemen, werd de vijfde International Marine Debris Conference gehouden. Hier worden vanuit de hele wereld onderzoekers van zwerfafval samengebracht. De conferentie wil het globale begrip en waardering verhogen van de gevaren van zeepuin, de recente ontwikkelingen in onderzoek naar marien afval markeren, en een kans bieden om gezamenlijke oplossingen te ontwikkelen voor deze problemen. Maar, zoals de missie van de conferentie aangeeft, zullen de oplossingen niet gemakkelijk zijn, tenzij individuen over de hele wereld een fundamentele gedragsverandering ondergaan om gebruik van plastic te voorkomen.
De conferentie-evenementen en -adviezen zijn hier te bekijken.
Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
De 19 jarige Boyan Slat is met een uitvinding bezig om plastic uit zee te filteren.
Laten we niet langer praten, maar onze troep maar eens opruimen.
Als iedere wereldburger 1 euro geeft dan moet dit geen probleem zijn, vooral als je de plastic-industrie ook nog even de helft van hun winst laat betalen.
Hoe kom je op het idee om troep te produceren, wat nooit meer kan afbreken, net als kernenergie.