Plastic afval in zee maakt vele miljoenen slachtoffers per jaar. In sommige gevallen lukt het gelukkig om een dier op tijd te redden. Zo konden duikers die een schildpad met een plastic container om zijn lijf vonden, het dier bevrijden van het knellende kunststof.
De Britse krant Daily Mail deelde onlangs een video van duikers die een schildpad hielpen. Het dier viel ze op, omdat het op een afwijkende manier zwom. Toen ze dichterbij kwamen met hun boot, realiseerden ze zich dat de schildpad een plastic koker om het lijf gewikkeld had. Ze haalden het dier direct uit het water, zodat ze hem konden bevrijden van deze last.
Wanneer het filmpje is gemaakt is niet duidelijk, maar wel is goed te zien dat het arme dier veel last moet hebben gehad. De container heeft jaren om het lichaam van de schildpad vast gezeten, zijn schild was daardoor misvormd.
Vervormd
Een van de duikers knipt de container van het lijf van de schildpad. Daarna is nog beter te zien hoe vervormd het schild is. Ook kon het dier zich niet goed schoonmaken; onder de container werden veel parasieten aangetroffen. De duiker schraapt wat parasieten van de schildpad af en laat hem weer vrij in zee.
Plastic doodt 100 miljoen dieren per jaar
De hoeveelheid plastic die in zee terecht komt, is gigantisch. 80 procent van al het plastic afval in zee, komt van land. Uit onderzoek gepubliceerd in Science blijkt dat jaarlijks maar liefst 4 tot 12 miljoen ton plastic in zee belandt. Al die plastic flessen, rietjes, tassen en ballonnen die wij zonder na te denken gebruiken en weggooien, zijn een grote bedreiging voor de dieren waarvoor de zee hun thuis is. Ze raken verstrikt, gewond of eten het plastic op en sterven daardoor een langzame dood. Jaarlijks sterven meer dan 100 miljoen zeedieren door afval in de oceanen, volgens Sea Turtle Conservancy.
Gebruik minder plastic
We geven je graag een paar eenvoudige tips om mee te helpen de enorme hoeveelheid (plastic) afval in zee te verminderen:
– Neem geen plastic tasjes aan, maar gebruik voor je boodschappen je eigen herbruikbare tas of shopper
– Koop geen producten met microbeads: lees op Animals Today meer over deze microplastics
– Laat geen afval slingeren maar ruim het op, ook afval van een ander
– Meld je aan voor georganiseerde opruimacties, zoals de jaarlijkse Beach Cleanup
– Gebruik geen plastic bestek of rietjes
– Neem je eigen koffiebeker en waterfles mee
– Laat geen ballonnen op
Bron: Daily Mail ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
De winkeliers blijven je bestoken met plastic zakken, ronduit schandalig.
Marjolein, heel goed wat je doet, maar ik vertik het om de rotzooi van anderen op te ruimen en ik weet dat het niet de goede instelling is, sorry.
Ik woon drie portieken van de ondergrondse container af. Een half jaar geleden ofzo ben ik begonnen standaard als ik de buitenkatten voer op het stukje tussen portiekdeur en container plastic afval op te rapen en weg te gooien.
Inmiddels doen buren van me dit ook, en ons stukje straat is nu nagenoeg vrij van plastic. Als de kinderen en lapswanzen nu eens niet alles op de grond zouden gooien, zou het nog mooier zijn. Maar het eerste begin is er. Goed voorbeeld doet volgen.