Nu er veel (terechte) ophef is over de vreselijke beelden van mishandelde varkens in het slachthuis van Tielt in België, buitelt in Nederland de vee- en vleesindustrie over elkaar heen. Men wil ons Nederlanders laten weten hoe erg het daar in België is en hoe goed het in Nederland geregeld is en dat dit bij ons gelukkig niet voor kan komen.
Er is een vracht aan controles van de wieg tot het graf van elk productiedier. Wij Nederlanders kunnen dus rustig ons stukje varkensvlees eten. Dat dier heeft leuk geleefd, is prettig vervoerd en diervriendelijk geslacht.
Over dat laatste onderdeel heeft het bedrijf VION, een van de grootste slachthuizen van ons land, een video op haar website gezet. De tekst bij de video luidt als volgt:
“Om vlees te kunnen eten moeten dieren worden geslacht, en in de film is te zien hoe dat op de meest humane manier gaat.”
Ik heb de film eens bekeken, want het getuigt natuurlijk van moed dat men het aandurft zo transparant te zijn. Laten zien hoe men een dier doodt blijft toch een lastige zaak. Maar ik ben de eerste om toe te geven: men laat inderdaad het doden van de varkens zeer gedetailleerd zien. Hulde, zul je denken, die transparantie . Mannen laten zien die met een mes de halsslagaders van varkens doorboren. Het ‘steken’ zoals men dat noemt.
Maar helaas is het meest belangrijke onderdeel wat vooraf gaat aan het ‘steken’ van de varkens weggelaten. Het ene ogenblik zie je de varkens nog in een groepje staan te wachten op…. iets, en zo rollen ze bedwelmd op de lopende band.
Wat zie je niet?
De bedwelming met CO2. Het meest essentiele onderdeel van het slachtproces blijft verborgen. Het groepje varkens dat je ziet wachten, staat te wachten op de liftkooi. De lift die hen naar beneden voert, meters onder de grond waar ze in een hoge concentratie van CO2 terechtkomen. De dierenarts van VION benoemt dit onderdeel overigens wel, maar vertelt dat de varkens binnen enige seconden’ bedweld zijn. Dit is allesbehalve waar. In werkelijkheid duurt het bedwelmingsproces veel langer, minimaal 15-30 seconden, en gaat gepaard met ernstig dierenleed. Een paar jaar geleden kreeg Eyes on Animals toestemming om in enkele grote Nederlandse slachterijen het bedwelmingsproces te filmen. Je kunt dus de beelden van VION én de beelden van Eyes on Animals bekijken en de verschillen zien.
Nog een andere opmerking over de video van VION
Het lijkt allemaal wel erg gladjes te gaan. De varkens zijn mooi roze, er zitten geen sporen op van vechtpartijen tijdens het vervoer, wat regelmatig plaatsvindt. Ze laten zich rustig door de automatische deuren door de gangen drijven en ga zo maar door. Eyes on Animals is vele malen in slachthuizen geweest en we hebben het nog nooit zo kalmpjes zien verlopen. En dat terwijl wij uiteraard weten dat er tijdens onze bezoeken extra netjes en volgens de regels gewerkt wordt. Dat is logisch. Maar u kunt op de door ons gemaakte beelden ook zelf zien dat de varkens zich helemaal niet altijd zo rustig laten voortbewegen. Ook de gang op weg naar de lift is vaak stressvol en beangstigend voor de varkens. En menig varken probeert om terug te lopen, desnoods over zijn soortgenoten heen.
Conclusie is dat ook transparantie niet echt transparant blijkt te zijn. Er wordt informatie gegeven die niet altijd op waarheid berust en het meest essentiële onderdeel wordt weggelaten.
De vraag is waarom?
Op dezelfde website staat ook een video over het slachten van runderen. Inclusief het moment waarop het rund ‘geschoten’wordt. Dat is de methode bij runderen, zij krijgen een pin in hun kop geschoten en zijn dan meteen ‘weg’. Waarom mogen wij dat wél zien en de bedwelming van de varkens niet?
Het antwoord is duidelijk en voor de hand liggend: bedwelming met CO2 is te confronterend om te tonen, het is een lang, stressvol en pijnlijk proces. Zo onaangenaam dat het wordt weggelaten uit de video die als doel heeft om transparant te zijn. Mijn advies aan VION: laat alles zien, of niets. Maar blijf eerlijk, want uiteindelijk gaan halve waarheden tegen je werken. Het woord transparant betekent doorzichtig, doorschijnend, waar je doorheen kunt kijken.
Video van Eyes on Animals:
Video van VION:
VION_Transparenzfilm PORK DEU from Vion Tierschutz on Vimeo.
Margreet Steendijk
Senior Inspector Eyes on Animals
@Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
De vlees-industrie weet niet wat ze moeten doen om hun zielige producten maar te kunnen verkopen.
We moeten ons afvragen waarom wij dit willen, waarom willen we miljoenen dieren zwaar laten mishandelen en vermoorden. Is er een gegronde reden om dit te doen en worden wij er een beter mens van om vlees te eten. Volgens de wetenschap is er totaal geen reden om vlees te eten, maar zijn er juist heel veel redenen om het juist niet te doen. Waarom zitten we dan zo vast geroest aan het idee dat we recht menen te hebben op vlees. Dit is het werk van de vlees-industrie met al hun reclames over hoe goed , maar vooral lekker vlees eten is en dat je er een flinke kerel van word.
De vlees-industrie heeft een flinke vinger in de pap van de media met al hun kookprogramma,s, eigenlijk vooral hoe je een lijk moet braden, verder komen de koks bijna niet en dan bij iedere weersvoorspelling vooral er op aandringen dat we moeten BBQen.
Kengai, probeer je doctrine niet aan anderen op te leggen.
en zeker niet met onwaarheden.
Allemaal PR! Om mensen vooral ongestoord zo veel mogelijk vlees te laten kopen, waarvan overigens weer de helft weggegooid schijnt te worden, zowel bij consumenten als in de horeca.. Ook al zo bizar. Vorig jaar liet men ook op tv zien hoe varkens uiterst vriendelijk bijeen gedreven werden om hen naar de vrachtwagens te leiden. De bittere realiteit achter de schermen die men nooit vrijwillig laat zien is helaas totaal anders!!
Voor een dergelijk filmpje heeft men natuurlijk wel gezorgd dat men het op de minst gruwelijke manier laat zien, want het publiek moet vooral denken “dat het allemaal heel erg meevalt en dat het in Nederland allemaal heel goed geregeld is, dat de dieren heel fijn opgroeien en een mooi leven hebben en goed behandeld worden tijdens vervoer en in het slachthuis”. Het transport zou men ook moeten tonen, inclusief alles wat daar aan vooraf gaat en wat er nadien gebeurt.
Jeroen, dat kan je allemaal zien op dit soort filmpjes, en er zijn genoeg open staldagen waar men je dit alles in alle eerlijkheid toont.