Voor het eerst zijn er geluidsopnamen gemaakt van het diepste punt op aarde, de Challengerdiepte in de Stille Oceaan. Wetenschappers maakten de opnamen in de Marianentrog, 11 kilometer onder zeeniveau. Naast geluiden die je in zee verwacht, zoals communicerende walvissen, is het opmerkelijk dat ook zware schepen zo diep onder water te horen zijn.
Het doel van het onderzoek van National Oceaning and Atmospheric Administration (NOAA), de universiteit van Oregon en de Amerikaanse kustwacht was om de geluidsvervuiling in de Stille Oceaan te meten.
Robert Dziak, oceanograaf bij NOAA:
“De laatste decennia stijgt de hoeveelheid geluidsoverlast in de oceaan, door een groei in het containerscheepvaartverkeer. Steeds meer wetenschappers onderkennen dat dit effect heeft op de mariene ecosystemen.”
Uit de opnamen gemaakt met een hydrofoon blijkt dat het geluid heel effectief zijn weg naar de zeebodem vindt. Hoe ernstig de geluidsvervuiling is, is nog niet duidelijk. Dit wordt de komende jaren verder onderzocht, waarbij de opnamen die gedurende drie weken in juli 2015 zijn gemaakt, de basislijn vormen. Door in de toekomst nader onderzoek te doen, kan men meten in hoeverre het probleem verergert.
Vooralsnog lijkt de hoeveelheid geluid veroorzaakt door schepen mee te vallen, maar het feit dat het zo ver draagt is wel een onaangename verrassing. Dit betekent dat als het containerscheepvaartverkeer op de Stille Oceaan toeneemt, ook de hoeveelheid geluid in de oceaan stijgt en dit te horen moet zijn in toekomstige opnames. Men verwacht niet alleen meer verkeer boven de Challengerdiepte; doordat het Noordpoolgebied opwarmt is de kans groot dat daar meer scheepvaartroutes zullen ontstaan, wat meer geluidsoverlast veroorzaakt voor zeedieren.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde