Interessante beelden van de Zoogdiervereniging over een Veluwse wolf die met een schrikdraadhekje gescheiden blijft van schapen, die oog in oog met de wolf resolute moeders blijken te zijn.
Volgens de woordvoerder van de Zoogdiervereniging zijn de beelden het bewijs dat schrikdraadhekken werken om schapen te beschermen. Maar een bewijs is het natuurlijk niet. Dan zou je een grotere steekproef moeten doen en dit bij verschillende wolven en schapen moeten testen. Een herhaling met dezelfde wolf in andere omstandigheden zou ook belangrijk zijn te doen.
In dit geval is het gedrag van de schapen het meest interessant. De schapen rennen niet weg en een viertal staat een tijdje naast elkaar recht tegenover de wolf. Wat een resolute moeders! De lammeren kijken af en toe ook mee. Ze blijven relatief rustig. De schapen geven daarmee geen stimulans aan de wolf om over het hek te springen. Als ze weggerend zouden hebben, dan had het heel anders af kunnen lopen.
De video werd op YouTube geplaatst door Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging:
.
.
Het hekje is 90 cm hoog. Daar zou hij dan zo overheen springen. Er zou een balzaal voor de wolf gestart zijn. Want wegrennende schapen zijn voor een wolf net als een stok, die je weggooit voor een hond. Het doden van een tiental opgesloten schapen door een wolf is recent nog gebeurd.
Dus het wegrennen van schapen gebeurt niet. In tegendeel, ze dreigen met hun frontale houding. Een schaap kan zo zelfs een wolf wegjagen. Daar is ook een prachtige video van:
.
.
De wolf van de Veluwevideo lijkt helemaal niet gemotiveerd op schapen te jagen. Je ziet dat aan het begin van de video waarin hij zich meermaals wegdraait van de kudde. Met name voordat hij een schok krijgt van het hekje. De geringe motivatie kan door gebrek aan ervaring zijn, of simpelweg omdat hij kort van te voren al gejaagd heeft. Als de wolf dan echt richting de schapen sukkelt en dan ook nog een schok krijgt, dan is hij er snel klaar mee.
.
Ik snap heel goed en vindt het belangrijk dat voorlichting nodig is om de schapenhouders zover te krijgen om preventieve middelen toe te passen. En dat deze beelden dan goed promotiemateriaal zijn. Inderdaad kan een schrikdraadhek in sommige gevallen en bij sommige wolven de wolf op afstand houden. Maar het is niet goed om dat te veralgemeniseren en hier al je geld op in te zetten. De ene wolf is de andere niet.
En iedere wolf ontwikkelt zich. Er zijn talloze voorbeelden van situaties waarbij schapen door wolven gedood zijn ondanks de schrikdraadhekjes. Hekjes kunnen ook het massaal doden van schapen in de hand werken. De bescherming van schapen en wolven behoeft meer en nieuwe methodes. Hopelijk gaat de promotie ook die kant op.
Diederik van Liere – Institute for Coexistence with Wildlife.
.
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl