Toekomstmuziek? Iets uit een sciencefictionfilm? Nee hoor, het kan al. Het blijkt namelijk dat satellieten honderden kilometers boven de aarde beter zijn in het opsporen van illegale visvangst dan bijvoorbeeld de lokale autoriteiten of de kustwacht.

satellieten
Foto: Pixabay

De methode is vooral geschikt voor controle in afgelegen wateren waar vissers straffeloos quota kunnen omzeilen, vis van het ene naar het andere schip kunnen overladen en soms zelfs de naam van de boot veranderen zonder dat het wordt opgemerkt door de reguliere autoriteiten. Dankzij deze nieuwe methode van zogenaamde satelliet-surveillance zal het misschien ooit mogelijk zijn om vis-piraterij volledig uit te bannen.

Miljoenen
Wereldwijd wordt elk jaar 26 miljoen ton vis illegaal uit de zee gevist. Van elke vijf vissen die er verkocht worden, is er één illegaal gevangen. Het geld dat de duurzame en legale visserij hiermee misloopt komt  door dit enorme aantal vissen op een bedrag van meer dan 23 miljard dollar. Deze illegale visserij is een groot probleem, met name op open zee waar niet of nauwelijks toezicht is. Commerciële vissoorten worden al jaren zwaar overbevist.

Proef
Het Wereld Natuurfonds (WNF) en de duurzame tonijnvisserij Sea Quest deden in 2013 al een proef op de Fiji-eilanden in de Stille Zuidzee. Door middel van satellietzenders was 24 uur per dag te zien waar schepen zich bevonden en waar de bemanning aan het vissen was. Dit zogenaamde Automatic Identification System (AIS), is ontwikkeld om de veiligheid van de scheepvaart te verbeteren. Het is een relatief eenvoudige en goedkope manier die kan bijdragen aan het voorkomen van illegale visserij in beschermde gebieden.

Wanneer deze nieuwe satelliet-toepassing in de toekomst beschikbaar zal zijn voor de controlerende autoriteiten kunnen deze straks veel nauwkeuriger en preciezer overtredingen en misdrijven vaststellen. De controleurs kunnen exact de positie bepalen van het verdachte schip, ook in afgelegen wateren, ze kunnen inzoomen op de activiteiten, de overtredingen vaststellen en uiteindelijk de bemanning arresteren. Het WNF hoopt dat het project wereldwijd navolging zal vinden.

Bron ©PiepVandaag Lydia Zittema