Maar liefst 250 geredde dieren die ooit geëxploiteerd werden dreigen hun huidige opvangplaats te verliezen. Ze leiden een rustig en harmonieus leven in de Spaanse opvang Santuario GAIA, in Ogassa (Girona), in een bosrijk gebied tussen rivieren en bergen. Maar de opvang moet het terrein verlaten. De oprichters van Santuario Gaia huren dit terrein, en door omstandigheden die buiten hun macht liggen moeten zij op zoek naar een nieuwe lap grond.
Op zoek naar een nieuw terrein
Coque Fernández Abella en Ismael López Dobarganes, de oprichters van Santuario Gaia, zijn met grote urgentie op zoek naar een nieuw terrein om alle geredde dieren een opvangplaats te kunnen blijven bieden. Ze hebben besloten om een terrein te kopen om de continuering van de opvang te kunnen garanderen. Een terrein (tijdelijk) huren zien ze momenteel niet als een optie omdat ze vrezen dat ze in de toekomst weer in een vergelijkbare situatie terecht zullen komen. Bovendien maakt een nieuw en groter terrein de opvang van meer dieren mogelijk. Ondertussen zijn Coque en Ismael naar de bank gegaan om een hypotheek aan te vragen, waar ze in principe financieel gezien voor in aanmerking zouden komen. Echter, de bank heeft besloten geen hypotheek te verstrekken omdat Santuario Gaia pas twee jaar bestaat. Helaas hoeven ze ook niet te rekenen op steun van de Catalaanse regering of van de gemeente. Ze denken rond de 300.000 euro nodig te gaan hebben voor het kopen van een terrein, de verhuizing van de dieren en de benodigde installaties. Hun toekomst hangt nu volledig af van donaties en steun van particulieren.
De oprichting van Santuario Gaia
Jaren geleden hadden de oprichters van Santuario Gaia al het plan om ooit een opvang voor geëxploiteerde dieren op te richten. Toen Palma in hun levens kwam, werd het plan vervroegd. Palma is een Vietnamees hangbuikzwijn dat onder erbarmelijke omstandigheden werd gehouden in een huis in Valencia. Op 3 augustus 2012 snelden Coque en Ismael zich naar Valencia om Palma uit dat huis te halen en op te vangen. Palma bleek drachtig te zijn, en twee weken later beviel ze van 6 prachtige zwijntjes (zie de video). Palma werd de aanzet voor het creëren van een prachtig project dat uitgroeide tot Santuario Gaia.
In oktober 2012 verhuisden Coque en Ismael met Palma en hun andere geredde dieren (honden, katten, kalkoenen, kippen en ganzen) naar een geschikt terrein waar ze hen een nieuw leven konden bieden en andere dieren konden opvangen.
De dieren van Santuario Gaia
Het idee van de oprichting van Santuario Gaia is het opvangen van dieren die geëxploiteerd zijn geweest. Sommige dieren komen in zeer slechte conditie binnen. De opvang vormt een ideale plaats waar dieren kunnen herstellen en tot rust kunnen komen na een stressvol leven waarin er geen ruimte bestond voor hun natuurlijke behoeften. Via Facebook houden de oprichters de volgers van Santuario GAIA al twee jaar uitgebreid op de hoogte van de opgevangen dieren, met liefdevolle verhalen en mooie foto’s van het alledaagse leven in de opvang. Zo werden twee foto’s van kalf Samuel in de keuken een groot succes: ze toonden hoe groot Samuel was geworden in één jaar. Samuel werd gered voordat hij naar het slachthuis werd gebracht. En dan het grappige filmpje van kalkoek Guille, die zeer gesteld is op Ismael en constant bij hem wil zijn. Het is een filmpje waarin het lijkt alsof Guille ‘sevillanas’ danst, terwijl Guille in wezen Ismael het hof maakt:
Via het project worden dieren niet alleen opgevangen en verzorgd. Een bijkomend doel is mensen respect bij te brengen voor dieren en te introduceren tot veganisme.
Het dagelijkse leven in Santuario Gaia
Volgens Coque en Ismael is het leven in een opvang als Santuario Gaia niet zo idyllisch als veel mensen denken: de fysieke arbeid die dagelijks nodig is om de dieren te verzorgen is zwaar. Ook op emotioneel niveau is het moeilijk, door de pijn die ze voelen wanneer de dieren binnenkomen na een leven vol leed. Maar vooral is het zwaar wanneer opgevangen dieren het toch niet redden ondanks alle inspanning om ze vooruit te brengen. Aan de andere kant ‘zie je hun dagelijkse strijd om het verleden achter zich te laten, dat ze zich herstellen, dat ze opnieuw de mens beginnen te vertrouwen, dat is de grootste beloning die we kunnen krijgen en dit maakt het mogelijk om door te gaan ondanks alle moeilijkheden die we onderweg tegenkomen’, aldus de oprichters.
Hieronder is een prachtig en hoopgevend filmpje te zien waarin Coque en Ismael over de opgevangen dieren en het dagelijks leven in de opvang vertellen. Het filmpje heeft Engelse ondertiteling:
Toekomst
De toekomst van Santuario Gaia hangt momenteel volledig af van het vinden van een nieuw terrein. Omdat de oprichters afhankelijk zijn van donaties en steun van particulieren, hebben ze een pagina geopend waar men geld kan doneren.
PiepVandaag houdt jullie op de hoogte van de ontwikkelingen rondom Santuario Gaia.
Bron: Santuario GAIA © PiepVandaag
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
In december heb ik bij GAIA vrijwilligerswerk gedaan. Dit voorjaar ga ik weer terug. Gaia is het voorbeeld van hoe ik mijn eigen plannen voor een sanctuary wil gaan uitvoeren. Coque en Ismael zijn onbaatzuchtig en liefdevol en offeren hun hele leven op aan de dieren. Ook doen ze aan vegan education.
Ze hebben een prachtige nieuwe plek gevonden in de buurt, met weiland en eigen rivier, een paradijs voor de Familie Gaia. Ze hebben hiervoor geld nodig. Als iedereen die Gaia volgt 5 euro doneert, dan kunnen ze verhuizen!!!!
Prachtig Marieke, dat moet een levensverrijkende ervaring zijn geweest! Ik las dat dit terrein 8 velden heeft en er stromen 2 beekjes waar de dieren kunnen baden en drinken, tussen de bossen en bergen. En dat ze met dit terrein nog meer dieren zouden kunnen opvangen in de toekomst! Ik ga ook doneren en hopelijk gaan heel veel mensen dit ook doen. Hopelijk kunnen we binnenkort een artikel publiceren met goed nieuws over Santuario Gaia!
Heel veel respect voor dit soort mensen, nu nog de rest van de wereld bevolking.
Van een overheid hoef je zeker niets te verwachten, die staan volledig achter de walgelijke bio-industrie.