Na het vertrek uit Harderwijk is SOS Dolfijn op zoek gegaan naar samenwerkingsverbanden met meer gelijkgestemde natuur- en hulporganisaties. Vandaag hebben SOS Dolfijn en het IFAW (International Fund for Animal Welfare) een duurzame samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De ondertekening heeft vanochtend plaatsgevonden op het kantoor van het IFAW in Den Haag.
Naast financiële steun voor de opvangactiviteiten richt de samenwerking zich op het uitwisselen van kennis en gezamenlijke educatie projecten. Het IFAW zet zich wereldwijd in voor dieren in nood en het Marine Mammal Rescue and Research team van het IFAW in de Verenigde Staten heeft een goede reputatie opgebouwd door de vele reddingen van grote groepen gestrande walvissen en dolfijnen, het monitoren van deze dieren na vrijlating en onderzoek naar strandingsoorzaken. Door kennis en expertise met elkaar te bundelen kunnen de samenwerkende organisaties professionele walvishulp naar een nog beter niveau brengen in Nederland en daarbuiten.
Hoewel SOS Dolfijn momenteel geen opvang kan bieden, staan ze wel 24/7 klaar om walvissen in nood hulp te bieden. Afgelopen jaar heeft de stichting 91 walvismeldingen ontvangen en in behandeling genomen. Hiervan bleken er 22 ‘vals’, ging het 27 keer om een dood dier en betrof het 42 keer een melding over levende dieren. De expertise en ervaring van het team op het gebied van gezondheidsbepaling, medische zorg, gedrag en stress bij walvisachtingen was van essentieel belang bij het maken van de juiste inschattingen en keuzes voor geschikte hulpverlening bij deze dieren.
Toekomstperspectief
In het samenwerkingsverband met het IFAW zal sterk de aandacht worden gevestigd op het bekrachtigen van elkaars educatieve activiteiten. Daarbij sluit bijvoorbeeld het thema ‘Ocean Noise’, waarmee het IFAW komend jaar meer aandacht wil vragen voor de gevaren van akoestische vervuiling en de effecten hiervan op walvissen, nauw aan bij de educatieve thema’s van SOS Dolfijn. Komende zomer zullen de organisaties daarom gezamenlijk educatieve evenementen bezoeken.
Daarnaast is het belangrijkste gezamenlijke hoofddoel het realiseren van een nieuwe vestigingslocatie voor SOS Dolfijn, zodat de opvangactiviteiten hervat kunnen worden. Momenteel zijn het IFAW en SOS Dolfijn in gesprek met een derde partij voor de realisatie van een nieuwe vestigingslocatie. Het afgelopen jaar zijn diverse opties grondig onderzocht en de verwachting is dat met de derde partner zeer binnenkort een akkoord wordt bereikt en de bouw van een modern en professioneel nieuw walviscentrum kan worden gestart. Voor de realisatie van het nieuwe centrum zoekt SOS Dolfijn nog wel financiële steun. Mocht je hiervoor tips hebben of bedrijven kennen die interesse kunnen hebben? Meld het gerust en stuur een mailtje.
Persbericht SOS Dolfijn