Terwijl op verschillende plaatsen in de wereld de wetgeving wat betreft het vissen op haaien wordt aangescherpt of de handel in haaienvinnen zelfs volledig wordt verboden, is de Europese wetgeving omtrent haaien nog steeds één van de zwakste in de wereld.
Haaien worden bejaagd voor hun vlees, huid en levers, maar hoofdzakelijk voor hun vinnen die als delicatesse worden gegeten in Azïe. Het uiterst lucratieve karakter van deze industrie heeft een extreme overbevissing van haaien veroorzaakt. Jaarlijks worden tussen de 73-100 miljoen haaien opgevist, 270.000 per dag! Wetenschappers bevestigen dat in de laatste 30-40 jaar, 65-95% van alle haaien werden weggevist uit grote delen van de oceanen. Meer dan een derde van de 500 verschillende soorten wordt inmiddels bedreigd met uitsterven.
Door de verschillende achterpoortjes in de Europese wetgeving is het voor EU vissers ook nog steeds mogelijk om zich te bezondigen aan “finning”. Dat is een praktijk waarbij de vinnen van een haai aan boord van een schip worden afgesneden waarna het dier, heel vaak nog levend, teruggegooid wordt in zee. Vissers doen dit omdat de waarde van het haaienvlees slechts een fractie bedraagt van de commerciële waarde van de vinnen en ze dus zoveel mogelijk plaats aan boord willen bewaren voor deze kostbare vinnen. Het is echter naast onmenselijk, ook een erg verspillende praktijk waarbij slechts 3-4% van het dier wordt gebruikt. Dit gebrek aan een degelijke wetgeving heeft een zeer grote impact op haaienpopulaties.
De Europese Unie is immers verantwoordelijk voor een derde van de globale haaienvangst! Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk behoren tot de top 20 van grootste haaienvinexporteurs ter wereld. Maar zelfs ook België heeft vloten die specifiek op haai vissen.
De Europese Commissie is zich bewust van dit probleem. Een wetsvoorstel wordt dan ook voorbereid voor eind 2011. De nieuwe wetgeving zou vissers verplichten haaien steeds met vinnen intact in de havens aan land te brengen en de toegestane vangstquota voor haaien verlagen.
Shark-Alliance, een overkoepelend orgaan van meer dan 100 verschillende organisaties die zich inzetten voor meer bescherming voor haaien waaronder Sea First Foundation, heeft onderstaande petitie opgesteld, om ministers duidelijk te maken dat de Europese bevolking achter dit wetsvoorstel staat en hen aan te sporen het wetsvoorstel goed te keuren zonder verzwakkende uitzonderingen.
Beide organisaties roepen mensen op de petitie te tekenen en naar zo veel mogelijk mensen door te sturen: http://sharkalliancepetition.org