Amper een half jaar na de vrijlating van de laatste walvissen uit de walvisgevangenis heeft Rusland alweer plannen om opnieuw orka’s, beloega’s, walrussen en andere zeezoogdieren te vangen. Dit bleek uit een openbare aankondiging van het VNIRO, het Russische onderzoeksinstituut voor visserij en oceanografie.
We herinneren ons allemaal de nare beelden van de bijna 100 orka’s en beloega’s die meer dan een jaar opgesloten zaten in veel te kleine bassins in de ijszee van Srednyaya. De dieren waren illegaal uit het wild gevangen om voor miljoenen dollars te worden verkocht aan mariene entertainmentparken in China. Na ruim een jaar van internationale aandacht, protesten van dierenhulporganisaties en diverse beroemdheden waaronder Leonardo di Caprio, werden de walvissen uiteindelijk in de winter van 2019 vrijgelaten.
Niets geleerd
Je zou denken dat de Russische overheid daar iets van geleerd heeft. Maar het tegendeel is waar: het VNIRO deed ondanks hun belofte om geen walvissen meer te vangen, opnieuw een verzoek om voor 2021 de vangst en opsluiting van zo’n 8600 zeezoogdieren toe te staan. Op 17 april staat de hoorzitting gepland waarin het verzoek wordt besproken.
Uit de openbare publicatie voor de hoorzitting blijkt dat het VNIRO de vangst mogelijk wil maken van 4 orka’s, 45 beloega’s, 2549 walrussen en 6030 pelsrobben.
De aanvraag voor de walrussen en 35 beloega’s is bedoeld voor de inheemse bevolking van Tjsoekotka. Zij krijgen voor persoonlijke consumptie voor een bepaald quotum vrijstelling van het verbod op de walvisvangst. De aanvraag voor de pelsrobben is gericht op Seal Island (Sakhalin Island) en de Commander-eilanden, waar de commerciële jacht op deze dieren nog steeds is toegestaan.
Opmerkelijk is dat er daarnaast toestemming gevraagd wordt om 4 orka’s en 10 beloega’s in de zee van Ochotsk te vangen voor wetenschappelijk onderzoek. Dit is dezelfde zee waarin vorig jaar veel van de orka’s en beloega’s uit de walvisgevangenis zijn vrijgelaten.
De aanvraag maakt niet duidelijk hoe de orka’s en beloega’s gevangen zullen worden, hoe ze zullen worden gehouden en wat dat wetenschappelijke onderzoek precies inhoudt. Wel wordt als bijkomende reden voor de vangst vermeld dat de orka’s de visserij hinderen bij de vangst van heilbot, kabeljauw en andere vissen. Maar volgens experts zitten de orka’s en de commerciële visvangst elkaar helemaal niet in de weg.
Orka’s op de Rode Lijst
De aanvraag komt op een frappant moment. De Russische regering heeft namelijk onlangs, voor het eerst in 23 jaar, weer een aantal diersoorten op de Russische Rode Lijst gezet. Dit betekent dat voor deze soorten beschermingsmaatregelen worden getroffen. Dierenvrienden en dierenhulporganisaties zijn blij met deze belangrijke stap die Rusland neemt in de bescherming van dieren. Onder de 43 nieuwe soorten op de Rode Lijst zijn de poolvos, Kamtsjatkamarmot, saiga-antilope, gestreepte hyena en verschillende rendiersoorten.
Maar ook zeezoogdieren als de Kaspische zeehond en de transient (reizende) orka zijn in die lijst opgenomen. Het lijkt dan ook tegenstrijdig dat het VNIRO van plan is om toch 10 orka’s te willen vangen.
Free Russian Whales, een hulporganisatie die een belangrijke rol heeft gespeeld in het vrijlaten van de walvissen van de walvisgevangenis, roept daarom iedereen op om een brief naar de Russische overheid te sturen (vniro@vniro.ru) en haar te vragen de vangst op orka’s, beluga’s en andere zeezoogdieren te stoppen.
https://www.facebook.com/freerussianwhales/photos/pcb.3001295406596936/3001294699930340/?type=3&theater
Op Facebook zegt Free Russian Whales:
“Vrienden, we mogen niet toestaan dat orka’s en beloega’s opnieuw worden gevangen, zelfs niet voor wetenschappelijke doeleinden! Walvisgevangenissen blijven altijd gevangenissen, ongeacht de wetenschap. Quarantaine is een goed moment om brieven te schrijven! Laten we onze inspanningen verenigen om orka’s, beluga’s en andere zeezoogdieren te beschermen!”
https://www.facebook.com/freerussianwhales/posts/2999408763452267
Bronnen:
©Animals Today Liesbeth Riekwel