In een natuurpark in Namibië zijn ruim 100 dode nijpaarden aangetroffen. De dieren zijn zeer waarschijnlijk besmet geraakt met de infectieziekte miltvuur, ook wel bekend als antrax.
De dieren werden gevonden in het Bwabwata National Park in het het noordoosten van Namibië. Parkwachters vonden tientallen dieren die in het water dreven. Het aantal dode dieren zal naar verwachting toenemen, waaronder ook krokodillen en aasgieren.
Dodelijke infectieziekte
Miltvuur is een natuurlijke infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis en kan dodelijk zijn, maar verspreid zich niet snel. De bacterie wordt actief in de juiste omstandigheden, zoals bijvoorbeeld hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Wanneer de miltvuuruitbraak is begonnen is niet duidelijk. De incubatietijd is zo’n halve dag tot 5 dagen.
BREAKING NEWS: Over 50 hippos found dead in Bwabwata
https://t.co/2xWRE0twW5 pic.twitter.com/xwp95YVf02— New Era Newspaper (@NewEraNewspaper) October 6, 2017
Uitbraken van miltvuur komen vaker voor in de natuur, zo verklaart de adjunct-directeur Colgar Sikopo van Bwabwata National Park, maar meestal overlijden er slechts een paar dieren:
“Dit is een situatie die we vaker hebben gezien. Uitbraken zoals deze gebeuren voornamelijk wanneer het water in de Kavango Rivier daalt.”
Autoriteiten wachten nog op de bevestiging van dierenartsen dat het daadwerkelijk om miltvuur gaat. Vóór de uitbraak was de nijlpaardpopulatie in Namibië rond de 1300. Wanneer nog meer nijlpaarden de dood zullen vinden, zal milieuminister Pohamba Shifeta zich echt zorgen gaan maken, zo verklaart hij aan persbureau AFP.
Eerdere uitbraken
In 2004 vonden maar liefst 180 nijlpaarden de dood tijdens een uitbraak van miltvuur in Oeganda. Afgelopen jaar raakten zelfs 2300 herten besmet tijdens een hittegolf in Siberië. Toen overleed er ook een kind. Mensen die de grootste kans hebben op besmetting met miltvuur, zijn mensen die met dode dieren werken, zoals bijvoorbeeld slachthuismedewerkers. Miltvuur kan worden genezen met antibiotica, mits de behandeling snel na besmetting wordt gestart.
Bron: BBC ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor