Een rouwende zwaan die in de laatste week van december de treinrails blokkeerde tussen Kassel en Göttingen in de Duitse deelstaat Hessen is weggehaald van de drukke spoorlijn. Het dier zat vlak naast de rails, waar normaal gesproken hogesnelheidstreinen voorbijdenderen.

Rouwende zwaan gered van drukke spoorlijn
Knobbelzwaan | Foto: publiek domein

Politie en brandweerlieden kwamen in actie om de rouwende zwaan te verplaatsen. De vogel blokkeerde het spoor nabij Fuldatal, in Midden-Duitsland. Hij zat naast de rails van een hogesnelheidsspoorlijn. Dit gebeurde nadat de vrouwelijke partner van de zwaan overleed toen deze waarschijnlijk met haar vleugels verstrikt raakte in de stroomkabels van de bovenleiding. Na dit ongeval bleef de mannetjeszwaan langs het spoor zitten, waardoor treinen het traject van Kassel naar Göttingen niet konden passeren. Volgens de politie liepen hierdoor 23 treinen zo’n 50 minuten vertraging op.
.

.
Volgens berichten in lokale media hebben brandweerlieden speciale apparatuur meegenomen om de dode zwaan van de bovenleiding weg te halen en de andere zwaan van het spoor te halen. De rouwende zwaan werd vrijgelaten bij de Fulda rivier.

Monogame vogels

Het is al eerder waargenomen dat zwanen kunnen rouwen om hun partner. De vogels blijven in de buurt van de plek waar hun partner is gestorven. Zwanen staan erom bekend dat ze monogaam zijn en zij blijven vaak hun hele leven bij elkaar. Zij lijken van slag te zijn als hun partner overlijdt. Maar echt rouwen doen ze volgens de Belgische bioloog Dirk Draulans niet. Hij zei in ‘De ochtend’ op NPO Radio 1:

“Rouwen en verdriet hebben zijn menselijke eigenschappen. Die zwaan weet niet wat er gebeurt. Ineens beweegt dat vrouwtje niet meer en het mannetje snapt niet goed waarom ze niet meer meevliegt.”

Maar aangezien de mens niet in staat is om in het hoofd van andere dieren te kijken valt niet uit te sluiten dat de zwaan wel degelijk zijn partner mist, zoals olifanten duidelijke tekenen van rouw vertonen na het overlijden van een familielid, net als niet-menselijke primaten.

Bronnen:

Utrechtse zwanen voorlopig veilig

©AnimalsToday.nl Jane Sauer