Animal People Alliance is een verbond van dierenvrienden en -bondgenoten. We komen op voor onszelf, en dus voor dieren. Want als zij lijden, lijden wij ook. Animal People Power!

kinderboerderij Animal People Alliance
Foto via Flickr Emyan

Misschien herken je dit: sinds ik op Facebook en Twitter ben en ook dierennieuws volg, raak ik steeds gedeprimeerder over hoeveel ellende dieren ondergaan door de mens. “Wij”, de mensen die dit aan het hart gaat, staan telkens weer voor een dilemma. Enerzijds willen we ons ervan afsluiten omdat het pijn doet, anderzijds vinden we dat het niet genegeerd mag worden omdat anders helemaal niemand er wat aan doet. Maar anderen zeggen vaak “het zijn maar dieren” of “doe niet zo zuur” of “sentimenteel/emotioneel.

Ik heb iets bedacht wat we misschien kunnen doen om een sterkere vuist te maken tegen dat laatste argument. Zelfs al zijn het “maar” dieren (ik vind dat niet, ik voel niet anders voor een dier dan voor een mens), WIJ zijn mensen! Wij zijn met velen en wij lijden als dieren lijden. Wij moeten voor onszelf opkomen.

Het klinkt raar omdat we de dieren willen helpen, we doen het niet voor onszelf. Maar in de ogen van veel mensen moeten ónze gevoelens serieuzer genomen worden dan die van dieren. Denk maar aan godsdienstige mensen, die worden ook serieus genomen. Bijvoorbeeld als het gaat over ritueel slachten: dat mag nog steeds vanwege de gevoelens van die mensen. Hun gevoelens zijn belangrijker dan een dier. Maar niet belangrijker dan ónze gevoelens!

Zo zit de wereld helaas in elkaar en misschien moeten we daar meer gebruik van maken: niet alleen voor de dieren opkomen, maar ook voor onszelf. Ik kan het gewoon niet meer aanzien, het dierenleed overal, en ik kan ook niet verdragen dat we ons ervan moeten afwenden om onszelf te beschermen. Daarom ben ik een ‘beweging’ gestart voor mensen die er net zo over denken. We zijn op Facebook al flink gegroeid en een website is in de maak.

Wat we zijn en wat we willen.

In onze wereld hebben dieren geen rechten. Maar ménsen die van dieren houden: die hebben wél rechten! Veel van hen lijden door dierenleed en voelen zich ‘prisoners of compassion’, zoals treffend beschreven door Charlotte Mutsaers in haar roman Koetsier Herfst: “Dat waarachtig medelijden, medelijden dat je hart doorklieft, je domweg overkomt. Zoals alles wat ons werkelijk raakt. Omdat het geen keuze is maar een overval. En na die overval beland je in de gevangenis.”

Iedereen die zich hierin herkent kan zich aansluiten bij deze groep. We willen geen gevangenen van compassie meer zijn, we willen compassie verspreiden – compassie met een grotere groep dan alleen je eigen groep of soort. Eigenlijk net als zwarte mensen (Black Power) en vrouwen (Women’s Liberartion) die ook ooit – en vaak nog steeds – voor zichzelf moesten opkomen om gehoord te worden.

We willen niet meer leven in een wereld zonder compassie met dieren. Waarin je voortdurend je blik moet afwenden van dierenleed om jezelf te beschermen. Waarin je je machteloos voelt tegenover het massale, georganiseerde dierenleed. Waarin mensen vinden dat ze “vrij zijn om eigen keuzes te maken”, zonder geïnformeerd te zijn over de gevolgen van die keuzes voor dierenwelzijn. En waarin je een zuurpruim bent die het plezier van anderen verknalt als je ze op die gevolgen wijst.

Over de naam Animal People Alliance
– Het is een internationale naam, dat is belangrijk want overal ter wereld zijn mensen die hetzelfde ervaren als wij.
– Animal People: we zijn ‘dierenmensen’, mensen die zich met dieren verbonden voelen en niet discrimineren naar soort; we zijn allemaal dieren, de mens is niet beter, hoger of belangrijker dan andere soorten.
– Alliance: er is een verbond tussen mens en dier, maar het woord Alliance verwijst ook naar een verbond van dierenvrienden en -medestanders: bondgenoten. Het drukt uit dat we gezamenlijk strijden (vgl. Geallieerden). We gaan niet zielig zitten doen, we gaan voor onszelf opkomen. Power to the compassionate!

Huisregels (voor mensen die zich bij ons aansluiten op Facebook):
1) In deze groep staat de mens centraal, de dierenvriend: het gaat om onze gevoelens; het is dus niet bedoeld voor allerlei acties en petities om dieren te redden. Natuurlijk staan we daar wel achter, maar ze worden direct van de pagina verwijderd. We vermijden sowieso nare berichten over dierenleed: veel van onze volgers hebben daar nu juist zo’n moeite mee. En er zijn al veel andere Facebook-groepen waar je in actie kunt komen voor dieren die hulp nodig hebben

2) Je hoeft geen vegetariër te zijn; je kunt ook iemand zijn die heel graag diervriendelijk zou willen eten, maar vindt dat dat een stuk makkelijker en toegankelijker gemaakt moet worden; dat diervriendelijk eten (en andere producten) makkelijker beschikbaar moeten zijn, en even betaalbaar als kiloknallers. Het is op zich al een grote onrechtvaardig dat diervriendelijk eten godsonmogelijk is in ons land, ook daar willen we iets aan doen (zie https://www.animalstoday.nl/roos-vonk-het-calimero-gevoel/ )

3) We gaan niet zuur doen, niet zielig, en niet cynisch. We zullen voor onszelf opkomen, maar niet op een manier die irritatie wekt of die stereotypen bevestigt over ‘zure’ dan wel ‘emotionele’ dierenbeschermers

4) Om dezelfde reden moeten we waken voor antropomorfie: geen menselijke eigenschappen op dieren projecteren. Wij zien dieren juist in hun eigenheid – maar wel met erkenning van de wetenschappelijke feiten over de mate waarin dieren kunnen lijden en voelen net als mensen.

5) We zijn niet gebonden aan een politieke richting: mensen van alle partijen kunnen zich bij ons aansluiten. Dat geldt ook voor levensbeschouwingen en religies, met dien verstande dat levensbeschouwingen waarin het dier op aarde is ten behoeve van de mens, zich niet laten rijmen met de uitgangspunten van onze community.

Roos Vonk is hoogleraar psychologie en auteur en schreef “Je bent wat je doet”. Haar Facebook-community voor dierenvrienden is Animal People Alliance.

©PiepVandaag.nl