Onderzoekers denken dat het geluid van verkeer het gezang van roodborstjes verstoort als ze rivalen in de buurt proberen te waarschuwen. Daar worden de vogels agressiever van.
Roodborstjes op het platteland worden agressiever als ze het geluid van verkeer horen. Dat blijkt uit onderzoek. De Europese roodborst is van nature erg competitief. Het lieve gezang is eigenlijk een onderlinge strijd voor territoriale dominantie met andere roodborstjes. Wanneer een andere roodborst in het territorium van een ander komt, wordt het gezang aangepast om dat dier te waarschuwen. Dit gaat vaak gepaard met heen en weer zwaaiende bewegingen en het prominent vertonen van hun rode borstveren. En vaak gaan ze daarna over tot een aanval.
“In normaal gesproken rustige omgevingen ontdekten we dat extra verkeerslawaai ertoe leidt dat roodborstjes op het platteland fysiek agressiever worden.”
Geluidsoverlast
Al eerder bleken roodborstjes uit de stad fysiek agressiever dan hun soortgenoten op het platteland. En dit onderzoek wijst erop dat geluidsoverlast daarin een rol kan spelen. Om het verband te onderzoeken, plaatsten wetenschappers van de Anglia Ruskin University in het Verenigd Koninkrijk en de Koç University in Turkije een 3D-geprint plastic model van een roodborstje op twee locaties: in een stadspark in Istanbul dat bij drukke wegen lag, en een rustige bosrijke omgeving aan de rand van de stad.
Angry birds: traffic noise makes robins more aggressive, study finds https://t.co/xQXY7ayv6X
— Paul Traynor Bsc (@PaulPaul49) December 13, 2022
De plastic indringer was uitgerust met opnames van roodborstliederen. Vervolgens voegden de onderzoekers via een aparte luidspreker in de buurt verkeerslawaai toe.“In normaal gesproken rustige omgevingen ontdekten we dat extra verkeerslawaai ertoe leidt dat roodborstjes op het platteland fysiek agressiever worden, bijvoorbeeld door de modelvogel te benaderen”, zegt dr. Çağlar Akçay, hoofddocent bij Anglia Ruskin en hoofdauteur van het onderzoek.
Verstoorde communicatie
Maar toen ze het extra verkeer naar de stadsvogels speelden, werden ze niet agressiever – in plaats daarvan zongen ze minder. Dat suggereert dat ze misschien hebben geleerd om tijdelijke toenames in lawaai gewoonweg te accepteren. De onderzoekers vermoeden dat het verkeerslawaai de natuurlijke communicatie van roodborstjes verstoorde.
“De chronische hoge geluidsniveaus die dag en nacht bestaan in stedelijke habitats, zoals van verkeer of bouwmachines, kunnen de efficiënte overdracht van akoestische signalen permanent verstoren en dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom roodborstjes in de stad doorgaans agressiever zijn dan plattelandsvogels”, vervolgde Akçay.
Roofdieren
Hogere niveaus van agressie maakt het leven van deze vogels waarschijnlijk moeilijker, zo stelt Akçay. Zijn hypothese is dat als de dieren agressiever reageren, ze ook meer de aandacht trekken van roofdieren. Ze zijn dan afgeleid door hun rivaal en hebben het niet of te laat door dat er een roofdier in de buurt is.
Bron:
©AnimalsToday.nl | Sophie Jongma