Rietland is een uitermate geschikte plek voor bijzondere vogelsoorten, zoals het baardmannetje. Deze vogelsoort, uit de familie Panuridae, is het meest verwant aan de leeuwerik. Eén stelletje baardmannetjes kan per broedseizoen maar liefst 20 jongen voortbrengen. De jongen voelen zich thuis in de rietlanden.
Baardmannetjes zijn zeldzame broedvogels in Nederland, aangezien ze erg gebonden zijn aan rietlandschappen. Het vogeltje heeft een lang broedseizoen en vaak meerdere nestjes, tot wel vier per seizoen.
De jongen zijn nu in hun ‘juveniele’ periode. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes kan al worden onderscheiden, zo hebben de mannetjes een oranje snavel en zwarte oogvlek, en de vrouwtjes een geelbruine snavel, zonder oogvlek. Jonge baardmannetjes zien er anders uit dan de volwassen mannetjes: ze lijken in deze periode een beetje op vrouwtjes. Naarmate de vogels volwassen worden, verandert hun uiterlijk mee.
De juveniele vogels kunnen zelfstandig eten zoeken en zwerven rond in groepjes in de rietlanden, waar zij ook geboren zijn. Ze gaan langzaam op zoek naar een andere plek, maar dit maakt ze nogal onrustig. In groepjes vliegen de baardmannetjes hoog op uit het riet, om er vervolgens bij het minste of geringste weer in te duiken.
Het trekseizoen van baardmannetjes is in september en oktober, waarin ze richting Frankrijk en Engeland vliegen, om vervolgens daar hun eigen nestjes te beginnen.
Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk