Roemenië heeft de gehele trofeejacht op bruine beren, wolven, lynxen en wilde katten verboden. Dat besloot de Roemeense regering afgelopen dinsdag.
Het aantal grote carnivoren dat in Roemenië door jagers wordt doodgeschoten groeit ieder jaar, sinds Roemenië in 2007 lid werd van de Europese Unie. In 2016 werd het hoogste quotum ooit afgegeven, wat jagers een vrijbrief gaf om 550 beren, 600 wolven en 500 grote katten in een periode van 12 maanden te doden.
Industrie
In de laatste 10 jaar is de jacht uitgegroeid tot een multi-miljoen-euro industrie in Roemenië, waar jagers van over de hele wereld tot wel 10.000 euro betalen om een trofee te jagen in de Karpathische bergen. Volgens de Roemeense regering kan de industrie bestaan vanwege een maas in de Europese wetgeving, die het mogelijk maakt om wilde dieren, waarvan bewezen is dat zij een gevaar zijn voor de mens, te doden.
Onder de habitatrichtlijn zijn alle grote carnivoren beschermd in de lidstaten van de Europese Unie, maar de lidstaten kunnen opdracht geven tot het doden van specifieke dieren als is aangetoond dat deze een persoon heeft aangevallen of eigendom heeft vernield. Milieuminister Cristiana Pasca-Palmer:
“Jagen voor geld was al illegaal, maar het kreeg toch groen licht. De opgegeven schade diende als dekmantel voor de trofeejacht.”
Jachtquotum
Elk jaar dienden honderden jachtverenigingen vanuit het hele land twee cijfers in: de totale populatie van iedere grote carnivoor en het totale aantal dieren waarvan zij geloofden dat zij waarschijnlijk schade zouden veroorzaken. Het tweede getal was dan de basis voor een jachtquotum voor elke diersoort, dat werd opgesteld door de regering. Deze quota werden verdeeld tussen jachtverenigingen en verkocht als jachtvergunningen aan het publiek. Pasca-Palmer:
“Deze methode roept vragen op. Hoe kunnen jachtorganisaties tellen hoeveel dieren schade veroorzaken, vóórdat deze schade is aangebracht? Door het verbod in te voeren zetten we dingen gewoon weer terug op het goede spoor, zoals de habitatrichtlijn oorspronkelijk heeft bedoeld.”
Verdeeld
De Roemeense bevolking is verdeeld over het verbod. Mensen in de steden steunen het verbod op de trofeejacht, maar de bevolking op het platteland zien het doodschieten van de dieren als enige oplossing tegen het mogelijk dreigende gevaar van grote carnivoren. Csaba Domikos, berenspecialist bij de wildlife-beschermingsorganisatie Milvus Group:
“Schade veroorzaakt door grote carnivoren is een reële zorg op het platteland. Tot nu toe heeft het systeem niet gewerkt: jagen vermindert de conflicten tussen carnivoren en mensen niet. Veel studies tonen aan dat het met wolven en grote katachtigen het probleem zelfs kan verergeren. Maar de bevolking op het platteland gelooft dat jagen de oplossing is, en tenzij ze kunnen worden overtuigd van het tegendeel, zullen mensen het heft wellicht in eigen hand nemen. Het verbod is een goede stap, maar we willen niet dat jagen wordt vervangen door stropen.”
De Roemeense overheid zal een speciale eenheid oprichten binnen de paramilitaire politiemacht, die meldingen van schade door grote carnivoren zal beoordelen en zelf een oplossing zal zoeken. Het ministerie van Milieu heeft ziet het verplaatsen van de doeldieren naar andere landen, die geïnteresseerd zijn in ‘re-wilding’ als een mogelijkheid.
Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Als wij de onnodige veeboeren verjagen, dan is er geen probleem met wilde dieren.
De veehouderij is het grote probleem in de wereld, niet de natuur.
Oh, dat lijk me prachtig nieuws!!! Ik hoop dat deze wet ook echt in de praktijk toegepast gaat worden…. Ik heb er geen verstand van, maar er móet toch een alternatief mogelijk zijn voor het doden van die dieren? Bij het verjagen van ganzen wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van laserstralen. Ik denk niet dat dit voor vleesetende dieren ook toegepast kan worden, maar een andere manier van verjagen kan vast en zeker wel….. En ze moeten ook iets gaan doen voor die (zwerf)honden daar! De petitie om die ‘zwerfhondenwet’ daar aan te passen is, gelukkig, ook heel vaak getekend volgens mij.