Een recent dodelijk incident met een wandelaar in Roemenië heeft geleid tot grote verontwaardiging in het Oost-Europese land. Als reactie heeft het parlement een voorstel goedgekeurd om meer beren af te maken. Met als doel ‘overbevolking’ van deze beschermde soort tegen te gaan.

incident
Roemenië gaat bruine beren afmaken om óverbevolking’ te voorkomen | Foto: publiek domein

Het Roemeense parlement heeft een voorstel goedgekeurd om dit jaar 481 beren af te maken. Vorig jaar mochten 220 beren afgemaakt worden. Dit abrupte besluit is een reactie op een dodelijk incident met een wandelaar vorige week. De premier van het land, Marcel Ciolacu, riep parlementsleden uit hun zomerreces terug voor een spoedzitting. Zij namen vervolgens het voorstel met overgrote meerderheid aan.

De wet zal incidenten niet kunnen voorkomen

Zo’n zestig procent van de Europese bruine beren leeft in Roemenië, naar schatting zo’n 7.000 tot 8.000. Volgens het ministerie van Milieu hebben de beren in de afgelopen twintig jaar 26 mensen gedood en 274 anderen ernstig verwond. Hoewel de overbevolking van de beren volgens wetgevers tot een toename van het aantal aanvallen had geleid, geven ze toe dat deze wet incidenten in de toekomst niet voorkomt.

incident
Screenshot @outdoorlife on X

Milieugroeperingen zijn daarom kritisch over het besluit. Het incident met de wandelaar is ernstig, maar  WWF Roemenië benadrukt dat het afmaken van beren het probleem niet zal oplossen. Het probleem is namelijk dat de dieren te dicht bij menselijke gemeenschappen komen. Door de intensieve landbouw, illegale houtkap, stroperij en andere menselijke uitbreiding worden ze steeds meer richting mensen gejaagd. En dat verhoogt de kans op incidenten. Daarom zijn er maatregelen nodig zoals beter afvalbeheer en het voorkomen dat mensen dieren voeren. Calin Ardelean, bioloog van WWF Roemenië zegt:

“De wet lost absoluut niets op. De nadruk moet komen te liggen op preventie en interventie, niet op afmaken van de beren.”

Hoewel beren volgens internationale en Roemeense wetten een beschermde diersoort zijn, mag er op beren worden gejaagd als ze een dreiging vormen voor de mens. Volgens schattingen vormen 140 beren een gevaar, waarvan 80 actief gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld omdat ze eigendommen hebben beschadigd of huisdieren hebben gedood.

Trofeejagers staan te springen

Bij een incident of verdwaalde beer staat de trofeejachtsector te springen om het dier een dreiging te noemen. Sinds 2016 zijn er zo’n 1.400 beren gedood door trofeejagers. Volgens Gabriel Paun, van natuurbehoudorganisatie Agent Green Roemenië, willen parlementariërs de lucratieve trofeejacht in Roemenië terugbrengen. De wet richt zich op het doden van grote mannelijke beren, wat volgens Paun grote gevolgen kan hebben voor de populatie: ten eerste worden er minder welpen geboren omdat er minder mannen zijn, ten tweede neemt de kans op inteelt toe omdat er minder mannetjes zijn.

Zonder beren verslechtert ook het bos

Als de populaties hierdoor drastisch afnemen, kan dat grote gevolgen hebben voor de bossen. Bruine beren spelen namelijk een belangrijke rol in het behoud van een gezond bos. Ze houden bijvoorbeeld dierpopulaties onder controle door de zwakken te eten en karkassen op te ruimen. Op die manier voorkomen ze dat ziektes kunnen verspreiden. Bovendien fungeren ze als zaadverspreiders omdat ze door grote gebieden trekken en onverteerde plantenzaden daardoor verspreiden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma