PiepVandaag was onlangs op bezoek bij Stichting Roemeense Paarden in Nood. Deze stichting zet zich in om het welzijn van zwerf- en werkpaarden in Roemenië te verbeteren.
In Roemenië leven ongeveer een miljoen paarden. Ondanks de economische groei van de afgelopen jaren en het toegenomen aantal auto’s, blijft paard en wagen het meest gebruikte vervoersmiddel in de provinciale gebieden. Er zijn veel schrijnende gevallen in met name het Noord-Oosten, Oosten, en Zuid-Oosten (de armste delen van het land).
Werkpaarden en zwerfpaarden
Er zijn twee groepen paarden waarmee het ernstig gesteld is qua dierenwelzijn: de werk- en de zwerf paarden. Deze twee groepen zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Werkpaarden worden, zoals de naam al aangeeft, gebruikt voor vervoer en werk op de boerderij en op het land. Maar op het moment dat het paard zijn werk niet meer kan doen, omdat hij ondervoed of gewond is, dan worden de paarden op straat gezet. Het komt helaas ook veel voor dat zigeuners en arme boeren het voer en onderhoud voor de paarden niet meer kunnen betalen, waardoor zij op straat belanden. Het paard is verworden tot “zwerf paard” en is aan zijn lot overgelaten.
Armoede
Er heerst nog veel armoede in Roemenië, met name onder de zigeuners en arme “kleine” boeren. “Zeker 90% van de werkpaarden van deze groep mensen is kreupel,” zo vertelt de voorzitter van Stichting Roemeense Paarden in Nood, Miryam Leenaars. De winters zijn het moeilijkste voor zowel mens als dier. Vele paarden moeten de winter overleven op schillen van maïskolven. Sommigen boeren en zigeuners laten hun paarden los, in de hoop dat het paard zich zelf redt, en ze hem in het voorjaar weer kunnen vangen.
Slacht
Aan het einde van hun carrière hebben de meeste paarden slechts drie opties indien ze nog niet zijn overleden als zwerfpaard: ze worden geslacht in de officiële slachthuizen van Roemenië, ze worden illegaal gekeeld (er zijn geen harde cijfers, maar deze activiteiten worden geregeld gemeld) of ze worden naar Italië vervoerd om als paardenvlees te eindigen. Deze transporten zijn afschuwelijk, aangezien de dieren in zeer zwakke staat urenlang in veewagens moeten doorbrengen, vaak zonder water en voedsel.
Europese Unie
Het aantal zwerfpaarden is sinds de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie alleen maar toegenomen. Helaas verwijst Brussel tot nu toe alleen naar Roemenië en ze neemt geen verantwoordelijkheid om het land aan te spreken op de ernstige misstanden op het gebied van dierenwelzijn. Sinds 2008 is het in Roemenië bij wet verboden om dieren te mishandelen. Helaas is de standaard van dierwelzijn fundamenteel anders dan bijvoorbeeld in Nederland en de naleving en toezicht op deze wet nihil.
Hoop voor de paarden
Gelukkig is er hoop voor de paarden in Roemenië. Stichting Roemeense Paarden in Nood Toch zet zich met vrijwilligers keihard in voor de paarden. De projecten die de stichting opzet en uitvoert concentreren zich op medische noodhulp en hoefverzorging. Tegelijkertijd wordt er ook gewerkt aan structurele oplossingen in de zin van educatie van hoefsmeden en paardeneigenaren, maar ook van politieke beïnvloeding. Ook is er een zwerfpaardencentrum de hoofdstad Boekarest opgezet. Deze is mede tot stand gekomen door de gemeente Boekarest. Iets om trots op te zijn!
Help de paarden in Roemenië!
Wat kunnen wij doen voor Stichting Roemeense Paarden in Nood?
- Doneer je oude, maar nog in goede staat verkerende, paardenspullen aan de stichting. Denk aan bijvoorbeeld dekens, halsters en halstertouwen, peesbeschermers en bitten.
- Koop een mooi kunstwerk of uniek sieraad van Stichting Roemeense Paarden in Nood. De opbrengt komt geheel ten goede aan de paarden.
- Doneer geld aan de de stichting, zodat zij zich belangeloos kunnen blijven inzetten voor de paarden in Roemenië.
- Word vrijwilliger bij StichtingRoemeense Paarden in Nood
Wil je meer weten over Stichting Roemeense Paarden in Nood? Neem dan een kijkje op de website. Klik hier!
Bekijk hieronder een reportage van de Sunday Times over de Roemeense zwerfpaarden:
©PiepVandaag.nl Mirjam Roenhorst
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Dat lijkt me niet zo verstandig, in de meeste Aziatische landen, eten ze alles wat pootjes heeft !
Ze zouden deze paarden naar azië moeten exporteren waar ze in vrijheid kunnen leven landen als vietnam,cambodja tibet laos in deze landen is genoeg ruimte voor deze dieren en eten ook en de kans dat ze geslacht worden is zelfs niet denkbaar omdat deze mensen geen paarden eten (rijdieren) door dat hun geloof in god (boehdisme) ….en eten zat voor ze misschien willen de presidenten van deze volkeren uw we’ll uit de problemen helpen door op te draaien voor de transport kosten zou zeggen schrijf ze eens aan en vraag ze om hulp anders koning blumibol van thailand die zou zeker willen helpen daarmee wens uw veder veel sterkte met uw project roemeense paarden in nood…..